Štúdia ukázala ako krajiny zvládajú pandémiu. Na čele je Nový Zéland

TA3 TASR
28.1.2021 20:37

Nový Zéland, Vietnam a Taiwan sa v úspešnosti, s akou sa krajiny sveta vyrovnávajú s pandémiou koronavírusu, umiestnili spomedzi takmer 100 štátov na prvých troch priečkach. Naopak, Británia a USA tento rebríček uzatvárajú, uviedla vo štvrtok agentúra Reuters na základe údajov sydneyského Lowyho inštitútu.

Štúdia ukázala ako krajiny zvládajú pandémiu. Na čele je Nový Zéland
TASR/AP

Tento takzvaný index výkonnosti nezahŕňa pre nedostatok verejne prístupných dát Čínu, v ktorej sa vírus v decembri 2019 prvýkrát objavil. V prvej desiatke sú vďaka menšiemu počtu hlásených prípadov a počtu úmrtí ešte Thajsko, Rwanda, Island, Austrália, Lotyšsko a Srí Lanka. Celkovo bolo s využitím dát prístupných k 9. januáru 2021 hodnotených 98 krajín. Správa prichádza v období, keď počet nakazených na celom svete prekročil 100 miliónov a počet obetí presiahol dva milióny.

USA s viac ako 25 miliónmi potvrdených prípadov sú na 94. priečke, zatiaľ čo India s viac ako 11 miliónmi prípadov na 86. mieste a Británia s najvyšším počtom úmrtí v Európe na 66. mieste. Index ukazuje, že krajiny v ázijsko-tichomorskom regióne zvládajú pandémiu najúspešnejšie, zatiaľ čo Európu a USA rýchle rozšírenie ochorenia Covid-19 "ochromilo".

"Úroveň ekonomického rozvoja alebo rozdiely v politických systémoch medzi krajinami mali menší vplyv na výsledky, než sa často predpokladalo alebo zverejňovalo. Všeobecne majú krajiny s menším počtom obyvateľov, so súdržnými spoločnosťami a schopnými inštitúciami komparatívnu výhodu pri riešení globálnej krízy, akou je napríklad pandémia," uviedol vo svojej analýze Lowyho inštitút.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok