Čína pritvrdila. Nezávislosť Taiwanu znamená vojnu

TA3 TASR
28.1.2021 20:03

Nezávislosť Taiwanu by znamenala vojnu, vyhlásilo vo štvrtok ministerstvo obrany Číny po tom, čo pri rokovaniach s Taiwanom zvolilo tvrdší tón.

Čína pritvrdila. Nezávislosť Taiwanu znamená vojnu
TASR/AP (ilu)

Nevyhnutné vojenské aktivity

"Nezávislosť Taiwanu znamená vojnu," povedal v Pekingu novinárom hovorca čínskeho ministerstva obrany Wu Čchien. Taiwan je podľa neho neoddeliteľnou súčasťou Čínskej ľudovej republiky. Obhajoval tiež nedávne operácie čínskeho letectva, ktoré čoraz častejšie porušujú taiwanský vzdušný priestor.

Vojenské aktivity sú "nevyhnutné na zvládnutie súčasnej bezpečnostnej situácie v Taiwanskom prielive pri obrane národnej suverenity", uviedol hovorca. Lety označil za "vážnu odpoveď na zahraničné zasahovanie a provokácie taiwanských nezávislých zložiek".

Čínska ľudová oslobodenecká armáda prijme "všetky potrebné opatrenia" na potlačenie akéhokoľvek "separatistického sprisahania", dodal.

 

Čína očakáva zjednotenie

Hovorca sa obrátil na Spojené štáty, ktoré sa zaviazali podporovať obranychopnosť Taiwanu a dodal, že teraz, keď sa prezidentského úradu ujal Joe Biden, sú vzájomné vzťahy na "novom východiskovom bode".

Po narastajúcom počte narušení vzdušného priestoru Taiwanu zo strany Číny vyzvali Spojené štáty Peking, aby od takéhoto konania upustil. Vlani dosiahol počet takýchto prípadov najvyššiu úroveň od krízy v Taiwanskom prielive z roku 1996, avšak po Bidenovej inaugurácii sa opäť zvýšil.

Čína považuje Taiwan za odštiepeneckú provinciu, ktorá bude jedného dňa znovuzjednotená s pevninou, a to aj napriek tomu, že tento demokratický ostrov má od roku 1949 svoju vlastnú vládu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok