Klaus dostal pokutu za rúško. Tvrdí, že je to politický akt

TA3 TASR
28.1.2021 16:29

Bývalý český prezident Václav Klaus podal formálny odpor proti pokute 10.000 českých korún, v prepočte 384 eur, ktorú mu pražskí hygienici uložili v súvislosti s vystúpením pred Obecným domom v Prahe v októbri minulého roka. Informoval o tom server Novinky.cz.

Klaus dostal pokutu za rúško. Tvrdí, že je to politický akt
TASR/Pavel Neubauer

"Udelenie pokuty bolo postihom za politický akt, nie postihom motivovaným epidemiologickými dôvodmi," konštatoval Klaus. Pripomenul, že pred Obecným domom predniesol krátky prejav a položil kyticu. Rúško pritom mal buď na krku alebo si ho dal dole úplne.

"Uctením štátneho sviatku, ústnym prejavom a položením kytice som realizoval ústavne zaručenú slobodu prejavu," tvrdí podľa Noviniek exprezident s tým, že tieto práva môžu byť obmedzené iba zákonom. Pripomenul tiež, že rečníci v televíznych štúdiách môžu vystupovať bez rúška.

Podľa Klausa bola pokuta uložená v rozpore s ústavou "za porušenie opatrenia, ktoré bolo pre svoju nezákonnosť zrušené Mestským súdom v Prahe". Povinnosť nosenia rúšok je podľa neho tiež nezákonná a protiústavná, pretože ju zákon nepozná. Zákon o verejnom zdraví navyše podľa Klausa dáva správnemu orgánu, ktorým sú v tomto prípade hygienici, "veľkú ľubovôľu". Exprezident pripomenul, že fyzické osoby môžu dostať pokutu až do výšky troch miliónov korún.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok