Bankári chcú zrušiť poplatok za vklad hotovosti

TASR, TA3
26.9.2012 12:53

Väčšina slovenských bánk by mala prestať vyberať poplatky za vklad hotovosti na účet. Zhromaždenie členov Slovenskej bankovej asociácie dnes na mimoriadnom zasadnutí vyzvalo banky, aby sa do 15. októbra 2012 pridali k spoločnej iniciatíve a dočasne prestali tieto poplatky vyberať.

"Predpokladám, že väčšina členov SBA sa k iniciatíve pridá. A sme presvedčení, že by sa k tejto iniciatíve mali pridať aj ostatné nebankové inštitúcie, ktoré pracujú s hotovosťou a vyberajú za to poplatok," informoval dnes výkonný riaditeľ SBA Ladislav Unčovský.

Iniciatíva sa bude týkať vkladu na vlastný účet fyzických osôb a živnostníkov na obdobie 6 mesiacov od 1. decembra 2012 do 31. mája 2013. Banky chcú týmto krokom vyjsť v ústrety klientom a pripomienkam ministerstiev k zákonu o obmedzení platieb v hotovosti. Ten by mal nadobudnúť účinnosť od januára 2013. "Filozoficky vítame návrh Ministerstva financií SR zamedziť daňovým únikom zavedením hranice pre hotovostné operácie a prispieť tak ku konsolidácii štátneho rozpočtu," konštatoval prezident Igor Vida.

Ako dodal, práca s hotovosťou patrí medzi najnákladnejšie položky, banky na ňu ročne vynakladajú minimálne 30 miliónov eur. Táto suma zahŕňa prevoz hotovosti, náklady na poistenie, personálne náklady, náklady na bezpečnosť pobočiek, náklady na bankovú techniku a softvér súvisiaci s hotovosťou, ako aj poplatky pre Národnú banku Slovenska (NBS).

Podľa SBA nebude mať dočasné nevyberanie poplatkov za vklad hotovosti negatívny dopad na klientov bánk. "Sme presvedčení, že je spravodlivé a správne, aby náklady na spracovanie hotovosti platili len tí klienti, ktorí hotovostné operácie, ako je vklad v hotovosti, často využívajú," vyhlásil Vida.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok