Lockdown sa Nemecku oplatil. Za mesiac klesli čísla o polovicu

TA3 TASR
28.1.2021 12:47

Nemecko prekonalo dôležitú hranicu v boji proti pandémii, keď sa mu vďaka prísnemu lockdownu podarilo znížiť počty nových prípadov nákazy od Vianoc o polovicu.

Lockdown sa Nemecku oplatil. Za mesiac klesli čísla o polovicu
TASR/AP

Tzv. sedemdňová incidencia - počet nových infikovaných na 100.000 obyvateľov za týždeň - bola vo štvrtok na úrovni 98, vyplýva z údajov Inštitútu Roberta Kocha. Doterajšie maximum tohto ukazovateľa zaznamenali v Nemecku 22. decembra pri hodnote 198. Deklarovaným cieľom nemeckej vlády i spolkových krajín je znížiť sedemdňovú incidenciu pod 50. Ak bude pozitívny vývoj pokračovať, mohlo by k tomu podľa DPA dôjsť približne do polovice až konca februára.

Vedci však považujú živenie nádejí na rýchle uvoľňovanie opatrení za falošný signál. Nemecko by podľa nich i niektorých politikov nemalo tento úspech premrhať, ale prísne opatrenia ponechať v platnosti, až kým zmienená incidencia neklesne na 25 či dokonca na desať, čo bola úroveň z minulého leta.

Vlani v Nemecku incidenciu 50 definovali ako hranicu, do ktorej môžu tamojšie zdravotnícke úrady udržať situáciu pod kontrolou - teda vyhľadať všetky kontaktné osoby infikovaných a poslať ich do karantény. Kancelárka Angela Merkelová povedala, že je dôležité vrátiť sa na hodnotu 50 čo najrýchlejšie, "aby sme mohli hovoriť o otváraniach".

Deklarovaným cieľom nemeckej vlády i spolkových krajín je znížiť sedemdňovú incidenciu pod 50.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok