Sliny či žuvanie tampónu. Testujú nové spôsoby odberu vzoriek

TA3 TASR
28.1.2021 12:02

Členovia Asociácie súkromných laboratórií začali s testovaním viacerých možností odberu vzorky na testovanie prítomnosti ochorenia COVID-19. Uviedol to prezident asociácie, ktorá združuje spoločnosti Medirex, Alpha Medical, Klinická biochémia a Synlab, Vladimír Ježík.

Sliny či žuvanie tampónu. Testujú nové spôsoby odberu vzoriek
TASR/Jaroslav Novák (ilustračné)

"Okrem odberov pomocou kloktania ide o možnosti odberu vzorky zo sliny či žuvania pripraveného tampónu. Tieto formy testovania sú v súčasnosti v testovacej fáze, pričom po jednotlivých odberoch vždy nasleduje klasické laboratórne PCR testovanie," priblížil. Ako dodal, po ukončení testovacej fázy a vyhodnotení výsledkov budú súkromné laboratóriá vedieť nové formy testovania ponúknuť aj verejnosti. AsLab predpokladá, že o ne bude veľký záujem.

Ako potvrdila česká nemocnica Agel Ostrava - Vítkovice, v testovacej prevádzke ponúkajú možnosť testovať sa na prítomnosť nového koronavírusu zo slín, podmienkou je však aj testovanie PCR testom.

TASR zisťovala, či podobný krok nezvažuje aj ministerstvo zdravotníctva. Minister Marek Krajčí ešte v piatok uviedol, že možnosť testovania kloktaním zvážia. "Chceme vyjsť v ústrety našim obyvateľom maximálne. Tak, ako ide dopredu systém testovania, rôzne testy, tak sa budeme snažiť to sprístupňovať našim ľuďom, aby mali čo najvyšší benefit," povedal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok