Pellegrini vysvetľuje Silvester v Nemecku. Letel špeciálom

TA3 TASR
28.1.2021 12:08

Peter Pellegrini, líder Hlasu-SD, si na Silvestra 2019 objednal vládny špeciál, aby si v Drážďanoch pozrel operetu. Vtedajší premiér za náklady nezaplatil a vnímal cestu ako podporu slovenskej kultúry. Teraz Pellegrini tvrdí, že je pripravený silvestrovskú cestu zaplatiť.

Pellegrini je pripravený zaplatiť

Letové náklady išli zo štátnej kasy, pričom sa pohybujú vo výške okolo 5 500 eur za hodinu. Informoval o tom Denník N, údaje mu poskytlo Ministerstvo vnútra. Podľa denníka prišla požiadavka na letecký útvar ministerstva vnútra z protokolu úradu vlády doobeda 31. decembra 2019. Popoludní už mal pripravený vládny špeciál a letel do Nemecka.

Strana Hlas-SD sa v oficiálnom stanovisku vyjadrila, že Pellegriniho pozvanl slovenský svetový tenorista Pavol Bršlík, ktorý v predstavení účinkoval. Vládny špeciál vraj expremiér využil, pretože sa vzhľadom na náročný pracovný program rozhodol ísť až na poslednú chvíľu.

Pellegrini sa vyjadril, že je pripravený zaplatiť náklady za silvestrovskú cestu, keď podľa vlastných slov išiel podporiť slovenského umelca a reprezentovať Slovensko. "Išiel som reprezentovať krajinu, išiel som tam v dobrom úmysle podporiť nášho umelca. Ak som tým niekomu ublížil, urazil, následky ponesiem, náklady som pripravený uhradiť," uviedol.

Minister Jaroslav Naď na Facebooku v súvislosti s kauzou písal o papalášizme.

K ceste sa vyjadril aj Korčok

"Dostal som pozvanie od nášho špičkového tenoristu, ktorý ma spolu s Drážďanskou operou pozvali na záverečný koncert, ktorý bol prenášaný v priamom prenose v nemeckej televízii. Nešlo o žiadnu tajnú návštevu ani súkromný výlet. Považoval som za celkom vhodné podporiť ako predseda vlády takúto významnú udalosť," uviedol Pellegrini.

Poukázal, že politici bežne chodia do zahraničia podporiť slovenských športovcov napríklad na hokejové či futbalové zápasy. "Nielen športovci, ale aj umelci si zaslúžia našu podporu," podotkol s tým, že na takúto cestu nie je nutné uznesenie vlády.

"Každú cestu ústavného činiteľa schvaľuje vláda, to je prax. Veľvyslanectvá SR všade sú z princípu vždy k dispozícii, ak ústavný činiteľ cestuje do zahraničia," uviedol minister zahraničia Ivan Korčok (nominant SaS). Cesty podľa neho zväčša zabezpečuje zastupiteľský úrad. "Ale ak sa rozhodne ústavný činiteľ inak, vezmeme to na vedomie," doplnil s tým, že nevie, ako to bolo v Pellegriniho prípade.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok