Najúčinnejšia obrana je kolektívna, hlásime sa k NATO

TA3 TASR
27.1.2021 18:43

Poslanci Národnej rady SR v stredu schválili novú Obrannú stratégiu SR. Dokument hovorí, že základným cieľom obrannej politiky SR je zachovanie jej zvrchovanosti, územnej celistvosti a nedotknuteľnosti hraníc. Za najúčinnejší spôsob obrany považuje SR kolektívnu obranu v rámci Severoatlantickej aliancie. Zo 120 prítomných poslancov dokument podporilo 108 z nich, proti boli 11, zdržal sa jeden. Posledná parlamentom schválená stratégia bola z roku 2005.

Prepojenie s medzinárodnými organizáciami

"Členstvo v NATO a Európskej únii umožňuje Slovenskej republike spoločne s ostatnými spojencami a partnermi budovať spôsobilosti, ktoré by samostatne nebola schopná zabezpečiť," konštatuje sa v stratégii. Účasť na obrannom úsilí NATO a EÚ podľa dokumentu tiež zväčšuje možnosti presadzovať bezpečnostné záujmy SR vo svete a ovplyvňovať širšie bezpečnostné prostredie.

Oblasť riadenia obrany štátu sa má skvalitniť prostredníctvom včasnej a koordinovanej identifikácie a analýzy hrozieb a ich rizík, prípravy orgánov štátnej správy a orgánov územnej samosprávy na riadenie a plnenie úloh obrany štátu a prípravy obranných kapacít a plánovania ich použitia vo väzbe na plánovacie procesy NATO a EÚ. K lepšiemu riadeniu obrany má prispieť aj včasné, centralizované a kontinuálne rozhodovanie prepojené s rozhodovaním medzinárodných organizácií. Ďalším bodom je preverovanie a kontrola pripravenosti na obranu štátu a hodnotenie obrany. Rovnako sa má zabezpečiť dlhodobá kontinuita obrannej politiky.

Cieľom v oblasti výstavby a rozvoja ozbrojených síl je zvýšiť ich kapacity a spôsobilosti v súlade s plánmi. Zabezpečovať majú nielen obranu SR, ale aj plnenie záväzkov v rámci medzinárodných zmlúv.

 

Pripravenosť obyvateľstva

Pri príprave a rozvoji podpory obrany štátu je dôležité zvýšenie jej rozsahu a použiteľnosti, najmä skvalitnením plánovania obrany štátu, mechanizmov hospodárskej mobilizácie na úseku obrany štátu a obranného výskumu a vývoja. Cieľom SR bude tiež zvýšenie podielu obranného priemyslu pri zabezpečovaní obrany štátu. Podporiť sa má aj medzinárodná spolupráca, a to vytvorením systémových predpokladov na širšie využitie jeho kapacít na výrobu, dodávky tovarov a poskytovanie služieb a v oblasti výskumu a vývoja.

Zvýšiť sa má aj pripravenosť obyvateľstva na obranu štátu. Dosiahnuť tento cieľ sa má poskytovaním objektívnych informácií o zabezpečovaní obrany štátu, získavaním vedomostí a zručností potrebných v období krízovej situácie a rozvíjaním branného povedomia a praktickej pripravenosti občanov na obranu štátu. "Táto príprava prispeje aj k uspokojovaniu záujmu občanov o vojenskú problematiku, k posilneniu súdržnosti spoločnosti a boja proti extrémizmu," uvádza sa v stratégii.

Cieľom v oblasti zdrojov na obranu štátu je podľa stratégie zabezpečenie kvalitných ľudských zdrojov, moderných vecných zdrojov a dlhodobo predvídateľných finančných zdrojov v rozsahu potrieb obrany štátu a ich efektívne a transparentné využitie.

Obranná stratégia SR je zásadným strategickým dokumentom, ktorý určuje základné prístupy štátu k zabezpečovaniu svojej obrany. Realizácia Obrannej stratégie SR sa vyhodnocuje transparentne každoročným verejným komplexným hodnotením obrany štátu. Ministerstvo obrany predloží toto vyhodnotenie Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť. Ten môže informovať plénum NR SR o podstatných zisteniach. Predchádzajúci vládny kabinet schválil Obrannú stratégiu SR a Bezpečnostnú stratégiu SR jednohlasne v októbri 2017. Do Národnej rady SR dokumenty vtedy neboli predložené, preto ich Slovensko neodobrilo.

 

Stratégia je proslovenská

Šéf výboru pre európske záležitosti Tomáš Valášek pripomenul, že dokumentom sa radíme k západným spojencom, no nestrácame tým slobodu názoru. Stratégia má podľa neho chrániť záujem občanov SR. Byť súčasťou EÚ a NATO je podľa neho pre krajinu výhodné. Pripomenul, že treba pracovať na zlepšení vzťahov s Ruskom, ale nie na úkor záujmov Slovenska. Vyhlásil, že stratégia nie je ani proamerická, ani protiruská, ale proslovenská.

Slovensku podľa Valáška veľmi vyhovuje byť súčasťou EÚ, pretože vďaka Únii platí, že väčšie krajiny musia konzultovať zásadné rozhodnutia s tými menšími. NATO dáva záruku, že hoci sa krajiny niekedy nevedia zhodnúť, v kľúčovej veci sa vedia spojiť.

Skonštatoval, že Slovensko nemá žiaden problém s ruským národom či Ruskou federáciou, no prvoradou povinnosťou našej vlády je chrániť život a záujmy občanov, a tie sa rozchádzajú s predstavami Moskvy. Ruská vláda chce podľa neho oslabiť EÚ a NATO. "Nehodnotím, nekritizujem. Rusko si povedalo, že touto cestou ide a ide si za tým systematicky, dlhodobo a dôsledne. Investuje nemálo peňazí a úsilia do toho, aby sa EÚ a NATO oslabili a ideálne rozpadli," povedal s tým, že Moskva financuje aj extrémistické strany po celej Európe a podporuje dezinformácie o týchto dvoch zoskupeniach.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok