Premiér pri zverejnení dát zo skríningu zavádzal, tvrdí Hlas

TA3 TASR
27.1.2021 16:01

Nezaradený poslanec NR SR z mimoparlamentného Hlasu-SD a primátor Kežmarku Ján Ferenčák poukázal v súvislosti s výsledkami prvého kola celoplošného skríningu na rozdiely medzi dátami od samospráv a tými, ktoré prezentoval premiér Igor Matovič.

Samosprávy sa chceli stretnúť

Ferenčák hovorí, že to nepridáva vláde na dôvere. Podotkol tiež, že zástupcovia samospráv a Únie miest Slovenska sa chceli stretnúť s vládou ešte pred prezentovaním výsledkov a hovoriť o ďalšom postupe, no premiér informoval o dátach skôr. Podpredseda Hlasu-SD Richard Raši dodal, že rozhodovať o tom, ktoré okresy sa budú testovať v druhom kole, mali odborníci na základe relevantných dát.

Ferenčák tvrdí, že premiér pri prezentovaní dát v utorok zavádzal a jeho čísla sa nezakladali na pravde. Tvrdí, že v Kežmarku mali iné dáta a iný podiel pozitivity občanov. Hovorí, že na základe tabuľky premiéra mali 382 pozitívnych, pričom na odberných miestach ich evidujú len 303. Pýta sa teda, kde sa vzalo tých 79 pozitívnych navyše. Dodal, že po tlačovej konferencii premiéra sa mu ozvali ďalší zástupcovia samospráv, že čísla nesedia ani im. "Neviem, či je to amaterizmus alebo zámer," podotkol.

Rozhodnúť by mali odborníci

Uviedol tiež, že v okrese Kežmarok evidujú aj obce, ktoré mali mieru pozitivity nad tri percentá. "Dodnes nik nekoná a ľudia v týchto obciach môžu nákazu ďalej roznášať po celom okrese," dodal. Poznamenal, že ak vláda chcela zabrániť šíreniu vírusu, mala okamžite konať lokálne a uzatvoriť tieto oblasti. V súvislosti s ďalším kolom testovania povedal, že samosprávy stále nevedia, ktorých okresov sa to bude týkať.

"Rozhodnúť o tom, koho testovať v druhom kole, mali iba odborníci. Pretože v druhom kole sa malo testovať na základe výsledkov pozitívnych ľudí," doplnil v tejto súvislosti Raši. Pripomenul výroky Matoviča, že mu možno pripisovať štyritisíc úmrtí, ktorým vláda mohla zabrániť. Raši si myslí, že v iných krajinách by po takomto priznaní premiér sám odstúpil z funkcie. Na adresu celoplošného skríningu podotkol, že už dopredu bolo jasné, že vláda bude chcieť opätovne testovať polovicu okresov bez ohľadu na výsledky prvého kola.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok