Čerpanie voľna za sviatky sa nepresunie na koniec týždňa

TASR
26.9.2012 11:39

Čerpanie voľna za štátny sviatok vždy v piatok realitou nebude. Poslanci dnes neposunuli do druhého čítania návrh novely zákona o štátnych sviatkoch, dňoch pracovného pokoja a pamätných dňoch z dielne OĽaNO, ktorý s takýmto posunom počítal.

Čerpanie voľna za sviatky sa nepresunie na koniec týždňa
SITA

Novela počítala s tým, že sa nebudú rušiť sviatky, ale "v prípade, ak vybrané štátne sviatky alebo sviatky pripadnú na utorok, stredu alebo štvrtok pracovného týždňa, presunuli by sa na piatok toho istého týždňa ako dni pracovného pokoja".

V prípade 29. augusta by sa tento systém uplatňoval s určitými odchýlkami. Prijatím tohto návrhu by sa podľa OĽaNO Slovensko priblížilo k úrovni štátov, ktoré už obdobnú právnu úpravu majú zavedenú desaťročia v podobe tzv. "bank holiday".

Obyčajní sa nazdávali, že rozdelenie sviatku a voľna prispeje k pozitívnemu vnímaniu sviatku samotného a je tiež v prospech rodín, ktoré by tak mohli spolu tráviť viac času vďaka predĺženým víkendom. Návrh zákona tiež mal mať pozitívny vplyv na štátny rozpočet, resp. rozpočet verejnej správy, ako aj na podnikateľskú sféru. "A to z dôvodu zabezpečenia plynulosti pracovných procesov bez prerušenia spôsobeného dňom pracovného pokoja v podobe štátneho sviatku alebo sviatku v strede týždňa, pričom konkrétny dosah nie je možné presne vyčísliť," vysvetľujú obyčajní v návrhu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok