Opozícia žiada prezidenta, aby zvážil vrátenie školských noviel

TASR
26.9.2012 10:39

Opozícia žiada prezidenta Ivana Gašparoviča, aby zvážil vrátenie dvoch školských zákonov, ktoré parlament schválil na aktuálnej schôdzi.

Opozícia žiada prezidenta, aby zvážil vrátenie školských noviel
SITA

Ide o novelu zákona o odbornom vzdelávaní, ktorá skomplikuje žiakom vstup na gymnáziá a mení aj mechanizmus stanovenia počtu tried prvých ročníkov stredných škôl, ktoré sú financované normatívom z rezortu školstva.

Ďalej o novelu zákona o financovaní škôl a školských zariadení. Podľa nej majú obce dostávať peniaze na záujmové činnosti podľa počtu detí vo veku od päť do 15 rokov, ktoré v nej majú trvalý pobyt. Následne ich majú prideľovať zariadeniu, ktoré dieťa navštevuje.

Miroslav Beblavý (SDKÚ-DS), Arpád Érsek (Most-Híd), Martin Fronc (KDH), Martin Poliačik (SaS), Richard Vašečka (OĽaNO) a Jana Žitňanská (nezaradená) v liste prezidentovi píšu, že aj keď nesúhlasia s filozofiou noviel z dielne ministra školstva Dušana Čaploviča (Smer-SD), uvedomujú si mandát vlády od občanov.

Nežiadajú preto celkové vetovanie zákonov, ale iba to, aby hlava štátu zvážila konkrétne pripomienky. "Nami navrhnuté pripomienky rešpektujú politickú realitu, no zároveň korigujú najväčšie chyby a riziká v týchto zákonoch. Tieto návrhy nepolarizujú, sú to praktické a skvalitňujúce opatrenia, ktoré do navrhovaných zmien vkladajú širší spoločenský konsenzus ako súčasné podoby schválených noviel," píšu v liste opoziční poslanci.

Pripomínajú svoje pozmeňovacie návrhy, ktorými chceli dosiahnuť zavedenie jednoznačnej kontroly kritérií, ktoré musia byť splnené, aby sa mohlo obmedziť otvorenie prvých ročníkov stredných škôl. Pozmeňovacie návrhy mali tiež umožniť účelové viazanie prostriedkov, ktoré obce získavajú z dane z príjmu fyzických osôb na voľnočasové aktivity detí, na financovanie takýchto aktivít.

Ďalej chcela opozícia umožniť výnimky z kritéria priemeru známok pri prijímaní na strednú školu, ak dieťa preukáže svoje znalosti pri prijímacom konaní.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok