Pozitivita vzrástla. Zverejnili priebežné výsledky z testovania

TA3 TASR
26.1.2021 17:23

Na Slovensku pri skríningovom testovaní od 18. do 25. januára vykonali 2.588.578 antigénnych testov. Z toho 30.566 bolo pozitívnych. Miera pozitivity tak vzrástla na 1,18 %. Medzi najlepšie okresy priebežne patria Veľký Krtíš, Tvrdošín a Svidník. Medzi najhoršími okresmi sú Topoľčany, Levice a Hlohovec, ktoré majú priebežne mieru pozitivity nad dve percentá. Oznámil to premiér Igor Matovič.

Slovensko sa rozdelilo

Medzi okresy v červenej zóne patrí väčšia časť západného Slovenska. Výnimkou sú len okresy Nitra, Piešťany a Myjava. Zo stredného Slovenska sú červenými Liptovský Mikuláš, Bytča, Brezno, Detva, Poltár a Revúca. Z východného Slovenska sú najpostihnutejšími okresmi zatiaľ Rožňava, Kežmarok, Košice, Košice-okolie, Trebišov, Medzilaborce, Humenné a Snina. Predseda vlády avizuje, že v najhorších okresoch bude ďalšie kolo testovania.

Minister zdravotníctva Marek Krajčí verí, že sa pri skríningovom testovaní "vychytalo" veľké množstvo nakazených ľudí, ktorí sú vysoko infekční. Ak sa bude podľa neho tento rok na Slovensku ďalej masívne testovať, môže byť jednou z najotvorenejších krajín. Podotkol, že testovať jednotlivé okresy, ohniská, nemá zmysel.

Situácia na Slovensku, ako tvrdí, nie je dobrá a krajina sa nemôže podľa neho deliť na segmenty. "Červené okresy ukazujú, že je v nich oveľa rozšírenejšia britská mutácia nového koronavírusu," tvrdí minister. Premiér spochybnil na tlačovej konferencii aj údaje analytikov z iniciatívy Dáta bez pátosu k skríningovému testovaniu.

Podľa premiéra Igora Matoviča by malo konzílium odborníkov prehodnotiť COVID automat, ktorý má na Slovensku platiť od 8. februára. Je otázne, či nie je skoro zapínať tento automat.

Prehodnotia COVID automat?

Konzílium odborníkov by podľa premiéra Igora Matoviča možno malo prehodnotiť aj COVID automat, ktorý má na Slovensku platiť od 8. februára. Je podľa neho otázne, či nie je skoro zapínať tento automat. Bojí sa totiž, že ak sa teraz na Slovensku uvoľnia opatrenia, môže sa pandemická situácia vzhľadom na novú britskú mutáciu nového koronavírusu vymknúť spod kontroly. Riešením nateraz podľa predsedu vlády je lockdown v kombinácii s frekventovaným masívnym testovaním.

COVID automat bol podľa premiéra nastavený v čase, keď sa nepočítalo s takým silným nepriateľom v podobne nového kmeňa vírusu. Zároveň tvrdí, že je ilúziou si myslieť, že vakcína proti ochoreniu COVID-19 nás zachráni. "Pri takýchto dodávkach to môže trvať do septembra, kým budeme mať na Slovensku možno horko-ťažko zaočkovaných 60 percent ľudí. Pri agresívnejšej britskej mutácii to nebude stačiť a my ľudí nemôžeme donútiť, aby sa zaočkovali," skonštatoval Matovič.

Premiér tvrdí, že nastal čas, aby si za jeden stôl sadla vláda, odborníci i koaličné a opozičné strany a dohodli sa, ako postupovať ďalej. Otázkou podľa neho môže byť napríklad aj to, či nerozdať ľuďom "dvojcentimetrové testy", aby sa otestovali priamo doma a nemuseli chodiť na odberné miesta.

Situácia je naďalej vážna

Minister zdravotníctva Marek Krajčí upozornil, že situácia v slovenských nemocniciach je naďalej vážna a počet hospitalizovaných v súvislosti s ochorením COVID-19 je naďalej vysoký. Ak sa má od 8. februára zapnúť COVID automat a má prísť k istému uvoľneniu opatrení, bude to pod podmienkou sedemdňového pretestovania ľudí. "Pokiaľ s tým bude mať niekto problém, bude tým pádom čierny región. Mal by mať veľmi prísny lockdown aj s obmedzeniami na úrovni zamestnania," skonštatoval minister.

Aj on požiadal konzílium odborníkov, aby sa vzhľadom na novú mutáciu vírusu pozreli opäť na COVID automat a prípadne navrhli zmeny. Krajčí sa chce baviť aj s ministrom školstva Branislavom Gröhlingom o otváraní škôl. Minister zdravotníctva totiž považuje za veľké riziko ich otvárať od 1. februára.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok