Protest miesto osláv. Ľudia sa zhromaždili na podporu Aborigénov

TA3 TASR
26.1.2021 12:54

Oslavy Dňa Austrálie sa zmenili na masívnu protestnú akciu. Pôvodní obyvatelia kontinentu považujú tento štátny sviatok za oslavu kolonializmu a brutality. Na demonštráciu prišli napriek hygienickým opatreniam tisícky ľudí.

Tisícky obyvateľov austrálskych miest protestovali v utorok proti oslavám Dňa Austrálie. V Austrálii je 26. január od roku 1994 štátnym sviatkom. Pripomína deň, keď na kontinent dorazila flotila britských lodí, ktorá v roku 1788 kolonizovala kontinent. Aborigéni to vidia inak. Ľudia, ktorých kultúra siaha 60 000 rokov do minulosti, tento deň označujú za deň smútku. Jednak pre pôdu, ktorú im ukradli a jednak pre svojich predkov, ktorých zabili britskí námorníci či choroby, ktoré so sebou priviezli.

V Sydney sa zhromaždilo približne 3000 ľudí pri príležitosti "Dňa invázie", ako to nazvali, napriek tomu, že polícia vopred varovala, že ak dav presiahne povolený počet 500 ľudí, bude zatýkať. Podľa jej neskorších správ zatkla štyri osoby. V Melbourne sa demonštranti rozdelili do skupín po 100, aby tak dodržali vládou stanovené obmedzenia. Podobné zhromaždenia sa konali vo všetkých hlavných mestách federácie i v niektorých regionálnych mestách. Rečníci na zhromaždeniach upozorňovali na problémy, ktorým domorodé obyvateľstvo musí čeliť vrátane vysokej kriminality, kratšej dĺžky dožitia i rasistických postojov spoločnosti.

Austrálsky premiér Scott Morrison, ktorý je považovaný za konzervatívca a nacionalistu, povedal, že sviatok by sa mal naďalej pripomínať 26. januára. Rovnako ocenil spôsob, akým krajina vlani bojovala s pandémiou. "Robíme tak v deň, keď sa smerovanie tejto krajiny navždy zmenilo. Tento fakt nemožno zrušiť ani pred ním ujsť," povedal. Reagoval tým na verejnú kampaň za zmenu dátumu tohto sviatku v snahe zmierniť bolesť domorodého obyvateľstva.

Prieskum verejnej mienky v tejto veci zistil, že z respondentov by dátum zmenilo len 28 percent, 48 bolo proti a štvrtina sa k tejto otázke nevedela vyjadriť. Niektorí aktivisti si myslia, že najvhodnejšie by bolo zrušenie celého sviatku.

V Austrálii je 26. január od roku 1994 štátnym sviatkom. Pripomína deň, keď na kontinent dorazila flotila britských lodí, ktorá v roku 1788 kolonizovala kontinent.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok