Generálny štrajk ochromil Grécko, podporili ho desaťtisíce ľudí

TA3, TASR
26.9.2012 13:48

Grécke odbory začali dnes generálny štrajk proti novému kolu rozpočtových škrtov, ktoré naplánovala pravicová vláda. Je to prvý celoštátny štrajk, odkedy sa premiér Antonis Samaras v júni ujal moci.

Krajinu čakajú miliardové škrty

Na prvej z dvoch plánovaných masových demonštrácií sa zúčastnilo približne 50.000 ľudí. Protesty sú namierené proti škrtom v hodnote asi 11,5 miliardy eur, ktoré požadujú medzinárodní veritelia výmenou za záchranné pôžičky. Škrty sa majú dotknúť najmä platov, dôchodkov a sociálnych benefitov.

Generálny štrajk zvolali dva najväčšie odborové zväzy, ktoré zastupujú polovicu pracovných síl v krajine.
V Grécku dnes zostali zakotvené lode, zatvorené obchody i múzeá a pamiatky. V dôsledku štrajku pracovníkov leteckej dopravy museli zrušiť desiatky letov.

V hromadnej doprave v Aténach bol štrajk naplánovaný dvakrát po tri hodiny. V nemocniciach ošetrujú len naliehavé prípady a celých 24 hodín štrajkujú pracovníci štátneho sektora na ministerstvách, v štátnych podnikoch či školách.

V centre Atén na poriadok dohliada 3000 policajtov, dvojnásobok ich zvyčajne nasadzovaného počtu, keďže úrady sa pripravili na výtržnosti, ktoré poznačili minulé protestné akcie.

Politici v Aténach sa snažia o výraznejšie fiškálne škrty, ktoré by ich západní veritelia boli ochotní prijať. Šetrenie však spôsobuje medzi stranami vládnej koalície nezhody.

Minister financií Jannis Sturnaras a premiér Antonis Samaras súhlasili s úspornými opatreniami, ktoré by mali pomôcť gréckej vláde v rokoch 2013 - 2014 ušetriť 11,5 miliardy eur. Vláda chce zároveň v rovnakom období vyzbierať vďaka novým opatreniam na daniach o dve miliardy eur viac. Koaličným stranám to chcú oznámiť vo štvrtok, uviedli to dnes dvaja predstavitelia ministerstva financií pod podmienkou zachovania anonymity.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok