Katarský emir vyzval arabské krajiny na intervenciu v Sýrii

TASR, TA3
25.9.2012 21:26

Arabské krajiny by mali zasiahnuť v Sýrii, pretože Bezpečnostnej rade OSN sa nepodarilo zastaviť občiansku vojnu v krajine, povedal v utorok v rozprave Valného zhromaždenia OSN katarský emir šejk Hamad ibn Chalífa as-Sání.

Katarský emir vyzval arabské krajiny na intervenciu v Sýrii
SITA

"Bezpečnostná rada neuspela...Vzhľadom na to si myslím, že by bolo lepšie, aby arabské krajiny samé intervenovali z národnej, humanitárnej, politickej aj vojenskej povinnosti a urobili, čo treba na zastavenie krviprelievania v Sýrii," uviedol emir.



Britský šéf diplomacie vyjadril znepokojenie nad politikou beztrestnosti

Medzinárodné spoločenstvo musí skoncovať s predstavou, že ľudia, ktorí používajú znásilnenie ako zbraň vo vojne, uniknú bez potrestania, vyhlásil dnes v New Yorku britský minister zahraničných vecí William Hague.

"Politika beztrestnosti, ktorá existuje v niektorých konfliktných zónach, je niečo, čím musíme otriasť,"povedal Hague.

Británia poskytne milión libier na financovanie snáh, ktoré budú zahŕňať vyslanie tímov špecialistov do konfliktných zón na pomoc obetiam znásilnenia a na posilnenie stíhania páchateľov. Nórsky minister zahraničných vecí Espen Barth Eide vyjadril v tejto súvislosti znepokojenie zo znásilňovania mužov aj žien v sýrskom konflikte.

Bezletovú zónu nad New Yorkom narušili dve lietadlá

Bezletovú zónu nad New Yorkom dnes v čase, keď na Valnom zhromaždení OSN hovoril americký prezident Barack Obama, narušili dve malé lietadlá. Ich piloti nereagovali na rádiové výzvy a preto vzlietli dve bojové stíhačky F-22, ktoré ich prinútili pristáť.

K incidentu došlo okolo 11.00 h miestneho času (17.00 h SELČ), informoval hovorca Severoamerického veliteľstva protivzdušnej obrany (NORAD) John Cornelio. Dočasnú bezletovú zónu nad mestom New York vyhlásili v súvislosti so zasadaním VZ OSN.


Francúzsky prezident vyzval OSN na poskytnutie ochrany oslobodeným zónam

Organizácia Spojených národov musí "okamžite" poskytnúť ochranu územiam, ktoré oslobodili povstalci v severnej Sýrii, povedal dnes na pôde Valného zhromaždenia OSN francúzsky prezident Francois Hollande.
Vláda sýrskeho prezidenta Bašára Asada nemá podľa neho na medzinárodnej scéne budúcnosť.

"Sýrsky režim... nemá medzi nami budúcnosť," povedal Hollande vo svojom prvom vystúpení na Valnom zhromaždení OSN, z ktorého citovala agentúra Reuters. "Vyzývam OSN, aby bezodkladne poskytla sýrskemu ľudu všetku podporu, o ktorú nás požiada, a aby chránila oslobodené zóny."

Hollande tiež varoval Irán, že Paríž nebude Teheránu tolerovať ignorovanie medzinárodných záväzkov a ohrozovanie stability regiónu. Povedal, že Francúzsko je spoločne s partnermi z Európskej únie pripravené uvaliť na Irán nové sankcie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok