Protesty chcú potlačiť. Prepustite Navaľného, žiada šéf Európskej rady

TA3 TASR
22.1.2021 14:25

Predseda Európskej rady Charles Michel v piatok vyzval ruského prezidenta Vladimira Putina na okamžité prepustenie ruského opozičného politika Alexeja Navaľného.

"V dnešnom telefonickom rozhovore s prezidentom Putinom som zopakoval, že EÚ je jednotná pri odsúdení zadržania Alexeja Navaľného a žiada jeho okamžité prepustenie," uviedol Michel na svojom účte na Twitteri. Dodal, že Rusko musí urýchlene pokračovať v "úplnom a transparentnom vyšetrovaní" pokusu o otravu tohto opozičného politika.

Michel ruskému prezidentovi tlmočil "vážne znepokojenie" EÚ nad súčasnou situáciou najznámejšieho oponenta Kremľa a vyzval na "úplné a bezpodmienečné rešpektovanie" jeho práv. Navaľný bol po pokuse o otravu prevezený z Ruska do Berlína a v nedeľu po návrate do Moskvy ho zadržali na letisku. Nachádza sa vo vyšetrovacej väzbe, kde bude čeliť viacerým súdnym procesom.

Jeho prívrženci plánujú v sobotu zorganizovať demonštrácie v desiatkach ruských miest. Ruská polícia v piatok uviedla, že každý takýto protest bude považovaný za hrozbu pre verejný poriadok a okamžite potlačený.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok