Zomrel československý vojnový hrdina Papánek. Mal koronavírus

TA3 TASR
22.1.2021 09:33

Vo veku 101 rokov zomrel vojnový veterán, jeden z posledných československých účastníkov bitky pri Dunkirku a obliehania Tobruku Bernard Papánek. Informoval o tom spravodajský server iROZHLAS.cz.

Zomrel československý vojnový hrdina Papánek. Mal koronavírus
wikimedia.org

Informáciu o úmrtí Papánka potvrdil dokumentarista Jan Plachý. Papánek podľa týchto informácií zomrel na komplikácie spojené s ochorením COVID-19 v nemocnici na Slovensku. Podľa českej Paměti národa sa tak stalo vo štvrtok 21. januára.

Papánek sa narodil v roku 1920 vo Viedni, jeho otec pochádzal zo židovskej rodiny zo Slovenska a matka z Moravy. Ešte keď bol dieťa, jeho rodina sa presťahovala do mesta Vracov, ležiaceho neďaleko juhomoravského Hodonína. Strednú školu však na prianie rodičov absolvoval v rakúskej metropole. V roku 1939 sa mu podarilo odísť do Palestíny, kde narukoval do československej zahraničnej armády, píše Paměť národa.

V roku 1943 sa presunul do Veľkej Británie, kde sa v meste Liverpool osobne stretol s československým exilovým prezidentom Edvardom Benešom. Pri obliehaní francúzskeho Dunkirku v roku 1944 bol ťažko zranený.

Po druhej svetovej vojne sa usadil v Brne a začal súkromne vyučovať angličtinu a nemčinu. Po komunistickom prevrate z roku 1948 ho však začala prenasledovať československá Štátna bezpečnosť. V roku 1964 preto spolu s manželkou emigroval cez Viedeň do Izraela, kde prijal aj izraelské štátne občianstvo. Od roku 2014 žil u svojej nevlastnej dcéry na Slovensku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok