V českom parlamente sa strhla bitka. Poslanca zo sály vykázali

TA3 TASR
21.1.2021 18:14

Niekoľko poslancov českého parlamentu sa vo štvrtok popoludní pobilo pri predsedníckom pulte v Poslaneckej snemovni.

Do bitky sa zapojili aj ďalší

Rokovanie sprevádzali vášne vyvolané nezaradenými poslancami Lubomírom Volným a Marianom Bojkom, ktorí zámerne prišli bez rúšok a takisto bez nich vystupovali v pléne. Volný sa v čase, keď bol pri rečníckom pulte, dostal do slovného konfliktu s podpredsedom Poslaneckej snemovne Tomášom Hanzelom, ktorý zasadanie viedol. Hanzel Volnému vypol mikrofón a nastala potýčka. Do bitky sa zapojili aj ďalší účastníci.

Predseda Snemovne Radek Vondráček následne z dôvodu fyzického konfliktu Volného až do konca zasadania vykázal so sály. Vondráček uviedol, že bude nasledovať disciplinárne konanie pred mandátovým a imunitným výborom.

Poslanecká snemovňa Parlamentu ČR prijala vo štvrtok návrh komunistov na predĺženie núdzového stavu do 14. februára. So svojím návrhom tak neuspel kabinet premiéra Andreja Babiša, ktorý žiadal ďalších tridsať dní. Doterajší stav núdze platí do 22. januára.

Vláda žiadala predĺženie núdzového stavu do 21. februára. Minister zdravotníctva ČR Jan Blatný podľa Noviniek.cz predĺženie vo štvrtok obhajoval tým, že koronavírus sa v ČR stále prudko šíri, aj keď sa epidémia spomaľuje.

Stav je rizikový

"Vláda chce dosiahnuť obrat v boji s epidémiou, čo sa nám nemôže podariť bez protiepidemických opatrení," povedal český premiér Andrej Babiš. Premiér dodal, že bez núdzového stavu vláda nemôže prijímať plošné opatrenia. Núdzový stav môže vláda v ČR vyhlásiť maximálne na 30 dní, na každé ďalšie predĺženie však už potrebuje súhlas dolnej komory parlamentu.

Šírenie koronavírusu v ČR je podľa českého ministra zahraničných vecí Jana Blatného "stále silné", epidémia sa však spomaľuje. "Objektívnym faktom je, že stav je rizikový," povedal vo štvrtok v Poslaneckej snemovni.

Komunistická strana Čiech a Moravy pred začiatkom štvrtkového rokovania uviedla, že vládu v súvislosti s predĺžením núdzového stavu podporí pod podmienkou, že sa od 1. februára budú môcť do škôl vrátiť všetci žiaci prvého stupňa základných škôl, žiaci posledných ročníkov a maturanti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok