Demokracia zvíťazila, vyhlásil Biden v prejave po zložení sľubu

TA3 TASR
20.1.2021 18:53

Nový americký prezident Joe Biden vo svojom prvom prejave po zložení prísahy v stredu povedal, že "demokracia zvíťazila". Uvítal zároveň pokojné odovzdanie moci napriek útoku na Kapitol vo Washingtone na začiatku januára.

Biden zložil v stredu na poludnie miestneho času slávnostnú prísahu do rúk predsedu Najvyššieho súdu USA Johna Robertsa a stal sa tak 46. prezidentom Spojených štátov amerických. "Toto je deň Ameriky. Toto je deň demokracie. Deň histórie a nádeje, obnovy a odhodlania," uviedol Biden, pričom poďakoval svojim predchodcom. Uviedol, že je pred ním ešte veľa práce.

Poznamenal, že krajina prežíva "náročné" obdobie, čím poukázal na pandémiu nového koronavírusu a hospodársky pokles. V inauguračnom prejave sa takisto zaviazal, že porazí politický extrémizmus a domáci terorizmus. USA podľa neho čelia "vzostupu politického extrémizmu, nadradenosti belošskej rasy, domáceho terorizmu, ktorému musíme čeliť a ktorý porazíme". Biden taktiež vyzval na tichú modlitbu za 400.000 obyvateľov USA, ktorí podľahli chorobe COVID-19.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok