Výmysly, tvrdí Žilinka. Boj s extrémizmom vraj oslabiť nechce

TA3 TASR
20.1.2021 15:41

Generálny prokurátor Maroš Žilinka odmieta medializované informácie o oslabovaní boja proti extrémizmu. Na tlačovej konferencii vyhlásil, že informácie sú vymyslené.

Umelo vytvorená kauza

Deklaroval, že ak by došlo k zlúčeniu niektorých oddelení aj na Úrade špeciálnej prokuratúry, neznamená to, že by sa prestala prikladať vážnosť boji s extrémistickou kriminalitou. Považuje za opodstatnené, aby túto agendu vykonávali prokurátori v rámci oddelenia organizovaného zločinu, terorizmu a extrémizmu. Hovorí o prepojenosti týchto oblastí a potrebe efektívnej práce.

"Informácie o tom, že sa má oslabiť boj proti extrémizmu, sú absolútne vymyslené, ba až zlomyseľné. Informácia o tom, že má zaniknúť špecializácia na vybavovanie trestných vecí extrémizmu je rovnako zavádzajúca," uviedol Žilinka s tým, že na pravde sa nezakladá ani to, že by agendu extrémizmu malo vybavovať menej prokurátorov. Je podľa neho smutné, že v napätej situácii aj v súvislosti s pandémiou sa umelo vytvorila takáto kauza.

Potreba optimalizácie ÚŠP

Žilinka hovorí o potrebe optimalizácie štruktúry ÚŠP, poukázal aj na nízky personálny stav. Finálny plán zmien by podľa neho mohli mať pripravený do desiatich dní. Ozrejmil, že po jeho realizácii by sa mohli agende extrémizmu venovať 11 prokurátori v rámci nového oddelenia organizovanej kriminality, terorizmu a extrémizmu. Tvrdí, že všetky tieto oblasti sú "spojené nádoby". Ich zlúčenie podľa neho neznamená zrušenie oddelenia alebo potieranie špecializácie. Deklaroval, že ak by aj niečo nefungovalo ako samostatný útvar v rámci ÚŠP, stále by to bolo na ÚŠP, a teda bude garantovaná špecializácia.

Dodal, že okrem iného uvažujú aj o reorganizácii odboru ekonomickej kriminality. Zvyšovanie stavov sa má týkať primárne odboru všeobecnej kriminality, a to oddelenia boja proti korupcii aj prípadného nového odboru organizovaného zločinu, terorizmu a extrémizmu.

"Nie je akceptovateľné, a už ani udržateľné, aby vzhľadom na charakter trestných vecí, ozaj veľkých trestných vecí, mohli zastrešovať boj proti korupcii piati prokurátori špecializujúci sa na korupciu," podčiarkol s tým, že to chcú zdynamizovať a vytvoriť prokurátorom také podmienky, aby boli vo všetkých oblastiach stopercentní. Aj takto chcú podľa jeho slov prispieť k zefektívneniu práce prokurátorov aj k rovnomernejšiemu a vyváženejšiemu vybavovaniu trestných vecí. Nemôže sa podľa neho stať, že niektorí prokurátori budú zavalení spismi, pracovať vo dne a v noci, pričom strávia týždne na pojednávaniach, zatiaľ čo iní budú mať omnoho menej práce.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok