Do USA smerovala karavána migrantov, polícia proti nim zasiahla

TA3 TASR
19.1.2021 07:56

Mexický prezident Andres Manuel Lopez Obradol vyzval Spojené štáty, aby čo najskôr prišli so zásadnou reformou migračnej politiky. Stalo sa tak po tom, ako polícia v susednej Guatemale silou zastavila tisícky migrantov na ich ceste do USA.

Guatemalská polícia a armáda v pondelok zasiahli proti karaváne tisícok migrantov smerujúcich z Hondurasu do USA. Ozbrojené zložky zasiahli neďaleko mesta Chiquimula na hraniciach s Hondurasom a použili pri tom slzotvorný plyn a obušky. Viacero osôb utrpelo zranenia. Úradom sa podarilo sprejazdniť cestu, na ktorej sa migranti zdržiavali od soboty a blokovali premávku.

Skupina pozostávajúca z približne 6000 migrantov sa minulý týždeň vydala na cestu z Hondurasu. V sobotu hranice Guatemaly prekročilo ešte ďalších 3000 migrantov. Počet osôb v karaváne sa tým zvýšil na približne 9000. Migranti tvrdia, že boli nútení ujsť z Hondurasu pred chudobou, násilím a škodami, ktoré spôsobili hurikány v novembri minulého roka. Smerujú do USA. Guatemalská vláda podľa BBC oznámila, že za posledné tri dni deportovala do Hondurasu približne 1000 osôb, ktoré na územie krajiny vnikli nezákonne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok