PR správa Ekonomika

Ako sa zmenilo nákupné správanie počas pandémie

PR
19.1.2021 06:20

Pandémia zásadne zmenila svet, ako ho poznáme. Ľudia žijú inak, kupujú inak a v mnohých ohľadoch inak aj myslia. Spotrebitelia na celom svete vnímajú výrobky a značky prostredníctvom inej perspektívy. Postoje, správanie a nákupné návyky spotrebiteľov sa zmenili. Ľudia nakupujú svedomitejšie, lokálne a využívajú internet.

Ako sa zmenilo nákupné správanie počas pandémie
Shutterstock

V časoch, ako sú tieto, nie je prekvapením, že najvyššou prioritou je pre ľudí osobné zdravie. Po ňom nasleduje zdravie priateľov a rodiny, potravinová a lekárska bezpečnosť, finančné zabezpečenie a osobná bezpečnosť sú ďalšími poprednými prioritami.

5 kľúčových trendov v zmenách správania

  • Zvýšená digitálna adopcia - ľudia prechádzajú na digitálne platformy pre každodenné potreby.
  • Zmena v modeloch mobility - menej využívania verejnej dopravy, práca na diaľku atď.
  • Zmena v nákupnom správaní - nákup základných potrieb, online nakupovanie.
  • Zvýšené povedomie o zdraví - nosenie masiek, väčšia hygiena, zdravé stravovanie a pod.
  • Zmeny v medziľudskom správaní - nárast kúpy a adopcie domácich miláčikov.

Nové nákupné správanie

Prečo, čo a ako zákazníci kupujú, sa zásadne zmenilo v dôsledku prepuknutia nákazy. Priority spotrebiteľov sú sústredené na tie najzákladnejšie potreby. Dopyt po hygienických a čistiacich výrobkoch prudko stúpol, zatiaľ čo nepodstatné kategórie klesli. Faktory, ktoré ovplyvňujú rozhodnutia o značke, sa tiež zmenili, kupuje sa lokálne. Digitálny obchod zaznamenal obrovský rozmach, hlavne, čo sa týka nákupu potravín. Čoraz viac ľudí využíva zľavy a online letáky, ktoré im pomáhajú nakupovať výhodnejšie. O tom, že nárast v listovaní online akcií je za posledné obdobie vyšší hovorí aj fakt, že v porovnaní s návštevnosťou v decembri 2019 a v decembri 2020 stúpol počet návštev tejto stránky zameranej na online letáky o viac ako 45 %.

Vedeli ste, že…

... mlieko, jogurt, maslo a pivo sú najvyhľadávanejšie produkty medzi online akciovými letákmi u Slovákov?

Prechod od kamenných obchodov k online nakupovaniu

Obchodníci sú všeobecne presvedčení, že fyzické nakupovanie má výrazné výhody, ktoré sa nedajú replikovať online. Preskúmať produkty na obrazovke je horšie, ako vidieť ich osobne, skontrolovať ich stav, textúru a iné vlastnosti. Pandémia však dramaticky zvýšila trend elektronického obchodu. Dôvody však nesúvisia s nižšími cenami alebo väčším pohodlím, ale skôr s bezpečnosťou a vzdialenosťou. V súčasnosti je fyzické nakupovanie potenciálne nebezpečné pre zdravie.

shutterstock-1710550612_0a14036f-6a7e-30d2.jpg

Prechod od služieb poskytovaných zamestnancami k službám poskytovaným zákazníkmi

V marketingu služieb rozlišujeme medzi ponukami kompletných služieb, ktoré sú úplne alebo väčšinou vytvárané zamestnancami služieb a tými, ktoré sú vyrábané spoločne alebo v samočinných službách. Posledne menované služby sú bežné a vyrábajú ich prevažne samotní zákazníci. Môžete, napríklad, ísť do reštaurácie a nechať si pripraviť a naservírovať jedlo alebo si jedlo môžete objednať a nechať si ho doniesť. Jedlo v reštaurácii na posedenie je kompletná služba, ale vyzdvihnuté alebo doručené jedlo je služba v koprodukcii. Pretože si jedlo budete musieť doma znovu zohriať, servírovať, po jedle vyčistiť, zlikvidovať obal, atď.

Všeobecne povedané, pandémia si vyžiadala daň za úplné služby. Na druhej strane je veľkým prínosom pre remeselné a koprodukčné služby. Zatiaľ čo sa reštaurácie, maloobchodníci, obchodné domy a ďalšie komplexné služby usilovne snažia prežiť, predajcovia, ako Ikea a tí, ktorí umožňujú spotrebiteľom vykonávať viac domácich aktivít, profitujú.

Prechod od zážitkových služieb k virtuálnym službám

Treťou zmenou a možno najdrastickejšou je migrácia spotrebiteľov od služieb, ktoré sú zamerané na zážitky a skúsenosti, k službám, ktoré sú virtuálne a poskytované doma. Odvetvia, ktoré pandémia najviac zasiahla, sú práve odvetvia zážitkových služieb. Medzi ne patria napríklad hotely, výletné lode, letecké spoločnosti či zábavné parky. Zákazníci sa počas krízy obrátili na služby, ktoré poskytujú zážitok priamo v domácnostiach, ako je trebárs virtuálne vyučovanie, videokonferencie a domáce telocvične.

Je pravdepodobné, že zmeny, ktoré poskytnú pozitívne skúsenosti, budú trvať dlhšie. Najmä pokiaľ ide o pohodlie a pohodu, ako napríklad digitálne osvojenie, rozumné nakupovanie, zvýšené povedomia o zdraví. Toto poskytuje obchodníkom a firmám príležitosť zamerať sa a ponúkať inovatívne, hodnotné a dôležité produkty zodpovedajúce potrebám zákazníkov. Je nevyhnutné, aby porozumeli preferenciám spotrebiteľov, aby zostali relevantnými a zodpovedajúcim spôsobom sa prispôsobili ich potrebám.

 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok