Robil s Beatles, odsúdili ho za vraždu. Zomrel producent Spector

TA3 TASR
17.1.2021 21:26

Americký hudobný producent Phil Spector, ktorý sa v 60. rokoch pričinil o zásadný prevrat v populárnej hudbe, ale neskôr skončil vo väzení za vraždu, zomrel vo veku 81 rokov. Oznámili to väzenské úrady. Spector zomrel prirodzenou smrťou v nemocnici mimo väzenského zariadenia a "oficiálnu príčinu jeho úmrtia určí súdny lekár", uvádza sa vo vyhlásení väzenských úradov v americkom štáte Kalifornia.

Robil s Beatles, odsúdili ho za vraždu. Zomrel producent Spector
TASR/AP

Spector sa narodil v roku 1939 v New Yorku. Hudobnú kariéru začal v skupine The Teddy Bears, ktorá fungovala v rokoch 1957-1960. Neskôr sa začal zameriavať na produkciu nahrávok. Preslávil sa svojou "zvukovou stenou" - technikou bohatého vrstvenia zvukov jednotlivých nástrojov.

Produkoval nahrávky skupín The Crystals, The Ronettes, The Righteous Brothers, Ramones, dua Ike & Tina Turner či Leonarda Cohena. Produkoval i posledný štúdiový album The Beatles "Let It Be", ako aj štúdiové albumy Johna Lennona "Imagine", "Some Time in New York City" a "Rock 'n' Roll". Ako producent spolupracoval aj s Georgeom Harrisonom na platniach "All Things Must Pass" a "The Concert for Bangladesh".

V roku 2009 uznal súd Phila Spectora za vinného z vraždy 40-ročnej hollywoodskej herečky Lany Clarksonovej, ktorú zastrelil v roku 2003 vo svojom kalifornskom sídle, a odsúdil ho na 19 rokov za mrežami. Spector však svoju vinu vždy popieral s tým, že išlo o náhodnú samovraždu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok