Mali žiada o pomoc, povstalci zabíjajú a mučia obyvateľov

TASR
25.9.2012 10:47

Republika Mali požiadala OSN o schválenie okamžitého mandátu pre medzinárodné vojenské sily, ktoré by mali pomôcť opäť ovládnuť sever krajiny. Ten je pod kontrolou islamských militantov a obchodníkov s drogami. Human Rights Watch upozorňuje na desivé praktiky povstalcov.

Mali žiada o pomoc, povstalci zabíjajú a mučia obyvateľov
SITA

Francúzsky minister zahraničných vecí Laurent Fabius v pondelok informoval, že Mali požiadalo Bezpečnostnú radu OSN o schválenie rezolúcie podľa siedmej kapitoly Charty OSN na vyslanie medzinárodných síl.

Fabius citoval z listu dočasných lídrov Mali generálnemu tajomníkovi OSN Pan Ki-munovi z 18. septembra. Siedma kapitola umožňuje Rade bezpečnosti, aby dala súhlas s akciami od diplomatických a ekonomických sankcií až po vojenskú intervenciu.

Povstalci popravujú a amputujú v mene šaríe

Human Rights Watch - medzinárodná nezisková organizácia monitorujúca dodržiavanie ľudských práv vo svete - dnes vo svojej správe upozornila na zločiny, ktorých sa opakovane dopúšťajú moslimskí povstalci na severe Mali. Ide o sériu popráv a amputácií končatín v snahe zastrašiť miestne obyvateľstvo a udržať si v regióne mocenský vplyv.

Human Rights Watch, ktorá funguje od roku 1978 a má okolo 280 stálych členov po celom svete, ročne vydá vyše stovky správ zameraných na dodržiavanie ľudských práv. Najnovšia správa tejto organizácie - ktorá úzko spolupracuje s OSN, Európskou úniou či Africkou úniou - je zameraná na oblasti na severe Mali, kde sa radikálnym moslimským povstalcom po páde líbyjského diktátora Muammara Kaddáfího podarilo prevziať moc.

Moslimovia zo skupiny Ansár ad-dín zaviedli na severe Mali prísny režim podľa vzoru šaríe, radikálneho výkladu moslimského práva. Human Rights Watch vo svojej najnovšej správe zdokumentovala, že od zavedenia šaríe došlo k ôsmim známym prípadom amputácie končatín.

Organizácia takisto tvrdí, že táto radikálna moslimská skupina, ktorá je podozrievaná z úzkych kontaktov na teroristickú sieť al-Káida, stupňuje represívny tlak na miestne obyvateľstvo, čo sa okrem iného prejavuje aj zákazom zvonenia mobilných telefónov, ktoré nereprodukuje verše z Koránu.

Human Rights Watch taktiež upozornila na skutočnosť, že islamistickí bojovníci prísne dbajú na to, aby ženy v tejto oblasti chodili zahalené podľa tradičných moslimských zvyklostí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok