Zajať a vraždiť. Máme motív útoku na Kapitol, tvrdí prokuratúra

TA3 TASR
15.1.2021 11:47

Americká prokuratúra je teraz presvedčená, že stúpenci prezidenta Donalda Trumpa plánovali minulý týždeň počas obliehania budovy Kongresu "zajať a zavraždiť volených predstaviteľov". Píše sa to v novom dokumente podanom na súde.

Zajať a vraždiť. Máme motív útoku na Kapitol, tvrdí prokuratúra
SITA/AP

Pre šamana QAnonu chcú väzbu

Právnici ministerstva spravodlivosti v dokumente odovzdanom vo štvrtok večer žiadajú väzbu pre Jacoba Chansleyho zo štátu Arizona - šíriteľa pravicovej konšpiračnej teórie QAnon, ktorého zachytávajú fotografie z vpádu do Kongresu oblečeného ako šaman s rohami a kožušinou, za stolom viceprezidenta Mikea Pencea.

"Silné dôkazy, vrátane vlastných Chansleyho slov a jeho správania v Kapitole, dosvedčujú, že úmyslom buričom v Kapitole bolo zajať a zavraždiť volených predstaviteľov vlády USA," uviedla prokuratúra o vpáde do sídla Kongresu vo Washingtone zo 6. januára.


Prokurátori dodali, že Chansley (33) nechal na stole na stupienku v Senáte pre Pencea odkaz s týmto znením: "Je to len otázka času, spravodlivosť prichádza." Zástupca veliteľa amerických ozbrojených síl Pence tam stál len niekoľko minút predtým.

Deň chaosu a násilia

Odovzdaný dokument poskytuje hlbší pohľad do práce Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI), ktorý skúma udalosti z dňa chaosu a násilia, aké vládli v Kongrese, sídle americkej demokracie. Zákonodarcovia oboch komôr sa vtedy museli ukryť v bezpečnostnej miestnosti, pretože sa báli o život. Výsledkom vzbury bolo najmenej päť mŕtvych vrátane jedného policajta.

Úrady už vznášajú obvinenia proti jednotlivcom, ktorí sa na vzbure zúčastnili. Napríklad proti mužovi, ktorý mal na sebe mikinu s nápisom Camp Auschwitz, a olympijského zlatého medailistu v plávaní.


Prokuratúra okrem iného tiež napísala, že Chansley je pravidelným užívateľom drog a pravdepodobne má duševné problémy. "Chansley otvorene rozprával o tom, že verí, že je mimozemšťan, vyššia bytosť, a na Zemi je preto, aby sa dostal do inej reality", píše sa v spise.


Prokurátori požiadali o jeho väzbu, pretože "uňho hrozí riziko úteku a predstavuje nebezpečenstvo pre spoločnosť".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok