Vo fonde obnovy zabudli na cyklistov, europoslanci píšu Hegerovi

TA3 TASR
14.1.2021 12:27

Skupina slovenských europoslancov sa listom obrátila na ministra financií Eduarda Hegera. Žiadajú, aby z peňazí z Fondu obnovy vyčlenil prostriedky na rozvoj cyklodopravy a jej prepojenie so železnicami. Informoval o tom europoslanec Ivan Štefanec, ktorý výzvu inicioval. Podporili ju Vladimír Bilčík, Martin Hojsík, Michal Wiezik, Peter Pollák, Miriam Lexmann a Michal Šimečka.

Vo fonde obnovy zabudli na cyklistov, europoslanci píšu Hegerovi
TASR/Jaroslav Novák (ilu)

Europoslanci v liste uvádzajú, že ide najmä o budovanie infraštruktúry, ktorá by uľahčila prepravu cyklistov vlakmi. Za dôležitý považujú bezpečný prístup k staniciam a nástupištiam, ale aj úložiská, zariadenia na drobné opravy a prerobenie interiérov vlakových súprav na prepravu bicyklov.

"Práve tieto ciele sú kompatibilné s cieľom Zelené Slovensko a veríme, že v časti Modernizácia železníc by malo byť aspoň 15 % celkovej sumy vyčlenených na rozvoj cyklistickej infraštruktúry," konštatujú ďalej v liste.

Podľa Štefanca je cyklodoprava kombinovaná so železnicou dobrou alternatívou na prepravu do práce či školy. "Význam cyklistiky stále rastie a vo vyspelých krajinách je vládami všemožne podporovaná. Slovensko s jeho hustou sieťou železníc je ideálne na rozvoj takejto kombinovanej prepravy. Pomôže to životnému prostrediu aj zdraviu. Verím, že pán minister našu výzvu prijme a bude podľa nej aj konať," zdôraznil.


Podľa rezortu financií si treba uvedomiť, že suma vyhradená pre plán obnovy tvorí len malú časť európskych zdrojov, ktoré má Slovensko k dispozícii. "Z dvoch programových období je to vyše 20 miliárd eur z eurofondov a tam je priestor na cyklotrasy, podporu kultúry a ďalšie užitočné projekty, ktoré zlepšia život občanov a robia zo Slovenska modernú a úspešnú krajinu. Plán obnovy nie je ani 6 miliárd. Jeho výnimočnosť spočíva práve v tom, že investície sú spojené s reformami, ktoré Slovensko potrebuje," doplnilo MF.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok