Trump zverejnil prvé video po schválení žaloby proti nemu

TA3 TASR
14.1.2021 07:27

Dosluhujúci americký prezident Donald Trump v krátkom videu vyzval Američanov, aby boli "jednotní" a vyhli sa násiliu. Ide o prvé video, ktoré Trump zverejnil po tom, čo členovia Snemovne reprezentantov Kongresu USA schválili návrh na ústavnú žalobu (impeachmentu) voči jeho osobe za "podnecovanie povstania" v súvislosti s minulotýždňovým útokom jeho podporovateľov na budovu Kapitolu.

"Jednoznačne odsudzujem násilie, ktorého sme minulý týždeň boli svedkami... Násilie a vandalizmus u nás nemajú absolútne žiadne miesto, ani v našom hnutí. Davové násilie ide proti všetkému, v čo verím, a proti všetkému, za čím stojí naše hnutie," povedal Trump vo svojom videopríspevku. Vyzval "všetkých Američanov", aby sa upokojili a boli jednotní. Dodal, že tí, ktorí sa minulý týždeň zapojili do útokov, budú postavení pred súd. O impeachmente sa nezmienil.

Demokratická predsedníčka Snemovne reprezentantov amerického Kongresu Nancy Pelosiová podpísala ústavnú žalobu na Trumpa. Stalo sa tak krátko po tom, čo Snemovňa podanie obžaloby schválila.

Stúpenci dosluhujúceho republikánskeho prezidenta vtrhli 6. januára do budovy Kapitolu a prerušili tak spoločné zasadnutie oboch komôr Kongresu, na ktorom sa potvrdzovalo víťazstvo Joea Bidena v novembrových voľbách. Vzniknutý chaos a násilie viedli k smrti piatich ľudí vrátane jedného policajta.

Trump predtým svojich priaznivcov opätovne burcoval nepodloženými obvineniami o zmanipulovaní volieb a nabádal ich, aby pochodovali ku Kapitolu. Samotný Trump popiera, že by bol nabádal svojich stúpencov na násilnosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok