Nedorozumenie, tvrdí Sulík o spore s testovaním. Ospravedlnil sa

TA3 TASR
13.1.2021 15:38

Vicepremiér Richard Sulík tvrdí, že na pondelkovej vláde vzniklo v súvislosti s testovaním nedorozumenie. Sulík uviedol, že jeho súhlas s plošným testovaním sa týkal len testovania v najviac zasiahnutých okresoch a len tento víkend, s pravidelným plošným testovaním vraj nesúhlasil. Po vypočutí nahrávky z vlády sa ospravedlnil.

Odporúča počúvať odborníkov

Sulík uviedol, že situácia ho mrzí. Hoci s plošným testovaním nesúhlasí, ak by na vláde prešlo, vetovať ho zrejme nebude. Sulík tento týždeň verejne plošné testovanie kritizoval, čo nahnevalo Igora Matoviča.

"Premiér Igor Matovič sa na rokovaní opýtal, či súhlasíme s celoplošným masívnym testovaním a vzápätí pokračoval, že tento víkend by sa začalo testovať v najpostihnutejších okresoch. Nato som mu skočil do reči a povedal, áno, s tým súhlasíme. Mal som však na mysli najpostihnutejšie okresy," priblížil vicepremiér s tým, že jeho kolegovia to pochopili tak, že súhlasí aj s celoplošným testovaním. "Došlo k nedorozumeniu, kolegom som sa ospravedlnil," skonštatoval Sulík.

V prípade testovania odporúča minister počúvať odborníkov, poučiť sa z minulosti a vylepšiť postup. Premiér podľa neho pripustil, žeby sa celoplošné testovanie mohlo realizovať posilnením mobilných odberových miest. "S tým plne súhlasíme," deklaroval Sulík. Otázne však podľa jeho slov ostáva, čo nastane, ak sa niekto na testovaní nezúčastní. Podpredseda vlády vidí omnoho dôležitejší zmysel v testovaní zamorených okresov.

Sulík deklaruje, že na Slovensku bude dostatok testov. Minulý týždeň ich prišlo 2,6 milióna a tento týždeň má prísť rovnaký počet. V hre je aj možnosť nakúpiť ďalších päť miliónov testov, ktoré by mohli prísť do niekoľkých dní. "Na testoch to istotne nestroskotá," povedal vicepremiér.

Matovič: Lož nemôže byť nástrojom

Premiér Matovič a aj minister obrany Jaroslav Naď kritizovali v stredu Sulíka, za to, že niečo hovorí na rokovaní vlády a iné na verejnosti. Naď tvrdí, že Sulík v pondelok explicitne súhlasil s návrhom na plošné testovanie. Matovič vyhlásil, že lož nemôže byť donekonečna pracovným nástrojom.

Minister hospodárstva Richard Sulík sa ostatným členom vlády ospravedlnil a je potrebné ísť ďalej. Uviedol to minister práce Milan Krajniak.

Sulíkovo správanie nepovažuje za korektné minister vnútra Roman Mikulec. "Keď niekto takýmto spôsobom funguje, pre mňa to je klamstvo," skonštatoval.

Sulík podľa Matoviča na pondelkovom rokovaní kabinetu vedel, k čomu sa vyjadruje. Vysvetlenie, ktoré minister hospodárstva poskytol v stredu verejnosti, vníma premiér ako rétoriku, ktorá nie je v súlade s pravdou. Matovič odporúča ľuďom vypočuť si zverejnenú nahrávku z pondelkového rokovania vlády a posúdiť, či naozaj došlo k nedorozumeniu. Premiér tvrdí, že v stredu prelomili tabu zverejňovať nahrávky z rokovania vlády, a preto nevylučuje, že sa tak môže stať aj v budúcnosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok