Pence podržal Trumpa. Za neschopného viesť úrad ho nevyhlási

TA3 TASR
13.1.2021 07:16

Viceprezident Spojených štátov Mike Pence odmietol uplatniť 25. dodatok ústavy a vyhlásiť prezidenta Donalda Trumpa za neschopného vykonávať svoju funkciu. Oznámil to v liste adresovanom šéfke Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej. Väčšina členov Snemovne následne súhlasila s výzvou pre Penca, aby použil dodatok. Výzva nemá žiadnu právnu záväznosť.

Pence si ho zastal

Snemovňa reprezentantov schválila v stredu ráno rezolúciu vyzývajúcu amerického viceprezidenta Mikea Pencea, aby aktivoval 25. dodatok ústavy, ktorý umožňuje kabinetnej väčšine odobrať dosluhujúcemu prezidentovi Donaldovi Trumpovi právomoci a udeliť ich viceprezidentovi. Pence však ešte pred samotným hlasovaním kongresmanov túto možnosť vylúčil.

"Neverím, že takýto postup je v najlepšom záujme nášho národa alebo v súlade s našou ústavou," uviedol Pence v liste adresovanom predsedníčke Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej len pár hodín pred hlasovaním dolnej komory amerického Kongresu. Dodal, že využitie tohto dodatku na odvolanie Trumpa pre nespôsobilosť vykonávať úrad by vytvorilo "strašný precedens".

Prikročia k procesu impeachmentu

Demokrati teraz prikročia k procesu ústavnej žaloby (impeachmentu) voči Trumpovi za "podnecovanie povstania" v súvislosti s minulotýždňovým útokom jeho podporovateľov na budovu Kapitolu. Snemovňa by o ústavnej žalobe voči Trumpovi mala hlasovať v stredu.

Stúpenci republikánskeho prezidenta vtrhli 6. januára do budovy Kapitolu a prerušili tak spoločné zasadnutie oboch komôr Kongresu, na ktorom sa potvrdzovalo víťazstvo Bidena v novembrových voľbách. Vzniknutý chaos a násilie viedli k smrti piatich ľudí vrátane policajta. Trump predtým svojich priaznivcov opätovne burcoval nepodloženými obvineniami zo zmanipulovania volieb a nabádal ich, aby pochodovali ku Kapitolu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok