Znovu štíhla v novom roku

Zuzana Líšková, TA3
12.1.2021 22:00

Predvianočné obdobie a sviatky sú náročným obdobím pre náš metabolizmus. Jeme ťažšie jedlá, občas nejaké koláčiky, pravidelne pohárik vínka prípadne iný alkohol. Častokrát si ukrojíme aj zo spánku a pravidelnosť v stravovaní taktiež odsúvame na druhú koľaj.

Znovu štíhla v novom roku
Zuzana Líšková, TA3

Aj keď sa akokoľvek snažíme držať na uzde, aj tak po sviatkoch cítime, že toho bolo veľa. Výživové prehrešky pociťujeme v zvýšenej únave, v úbytku energie, prípadne prichádza malé nachladnutie alebo bolesti hlavy. Častokrát sa zdvihne aj ručičke na váhe, čo nám signalizuje, že naozaj treba niečo zo sebou urobiť.

Určite je výborný nápad v novom roku dopriať nášmu telu reštart v podobe ľahšieho jedálnička, pohybu a relaxu. Ako na to radí nutričná koučka Zuzana Líšková.

Je najvyšší čas doplniť mu chýbajúcu energiu v podobe spánku, prečistiť a odľahčiť trávenie, doplniť chýbajúce minerály a vitamíny. Ak nám porástla aj ručička na váhe, tak aj redukcia nadbytočného tuku pomôže nášmu telu nadobudnúť stratenú rovnováhu.

Tieto tri rady pomôžu dostať vaše telo po sviatkoch rýchlo do formy.

Zuzana Líšková je výživová poradkyňa a nadšená propagátorka zdravého životného štýlu. Zuzana je zakladateľkou centra výživy a redukcie hmotnosti MEDIBALANCE, ktorého hlavným zameraním je úprava stravovacích návykov na základe komplexnej nutričnej diagnostiky. Vzorka krvi, bioimpedančná analýza tela a ďalšie individuálne parametre podporia zdravú produkciu hormónov, enzýmov a dostanú vaše telo do ideálnej hmotnosti bez hladoviek a pôstov. Kontaktovať ju môžete prostredníctvom internetovej stránky www.zuzanaliskova.sk.

1. Zvýšte príjem bielkovín

Častokrát, keď chceme zredukovať hmotnosť, vynecháme zo stravy chlieb, prílohy a zaradíme viac zeleniny. To je správne, ale nezabúdajme na dostatočný príjem bielkovín. Práve tie nám pomôžu zbaviť sa efektívne nechceného tuku. Bielkoviny ochránia našu svalovú hmotu a normalizujú hladinu inzulínu. Ich trávenie zoberie najviac času zo všetkých zložiek stravy a tak nás vyvarujú od častého hladu a prejedania. Pri chudnutí by sme mali denne prijať 1 až 1,2 g bielkovín na 1 kg telesnej hmotnosti.

Odporúčam zaradiť bielkovinu do každého jedla v objeme približne 25 až 30% taniera. Ideálne je striedať rastlinné a živočíšne druhy. Bielkovinu môžeme nahradiť aj kvalitným proteínovým nápojom, ktorý sa výborne hodí buď samostatne alebo ako prísada do polievok, omáčok či nátierok.

2. Nezabudnite na vlákninu

Vlákninou sa označujú nestráviteľné zložky rastlinnej stravy, ktoré pomáhajú distribuovať živiny a odnášať z tela odpad. Vláknina hrá veľmi dôležitú úlohu pri udržiavaní zdravej črevnej mikroflóry. V zdravom jedálničku a pri redukcii hmotnosti má vláknina nezastupiteľné miesto. V žalúdku na seba naviaže vodu a tak prijatá potrava zväčší svoj objem, jedlo nás zasýti na dlhší čas a my sa vyhneme nebezpečnému pojedaniu medzi jedlami.

3. Doplňte vitamíny a minerály

Vitamíny a minerály sú zodpovedné za správne fungovanie všetkých biochemických procesov v našom tele. Podieľajú sa na rozklade a distribúcii živín, čo je v procese redukcie hmotnosti veľmi dôležité. Ak nášmu telu chýbajú potrebné vitamíny a minerály, telo sa snaží doplniť si chýbajúcu energiu prázdnymi kalóriami vo forme rýchleho cukru, čo sa ihneď zobrazí na stúpajúcej ručičke na váhe.

Okrem toho v zimnom období je naša strava prirodzene chudobnejšia, zväčša konzumujeme tepelne upravené jedlá, máme menej slnka a pohybu. Preto navrhujem vitamíny a minerály doplniť aj z externých zdrojov formou kvalitných výživových doplnkov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok