Srí Lanka otvára medzinárodné letiská. Aké sú podmienky pre vstup?

CK Satur/PR
12.1.2021 09:43

Krajina plánuje o 2 týždne znovuotvoriť svoje letiská medzinárodným turistom. Dovolenka v domove čaju, karí a pláží je tak o niečo bližšie. Aké sú podmienky?

Srí Lanka otvára medzinárodné letiská. Aké sú podmienky pre vstup?
CK Satur

Ministerka cestovného ruchu krajiny Prasanna Ranatunga uviedla, že dve hlavné letiská -Medzinárodné letisko Bandaranaike (Colombo) a Mattala (Hambantota) sa znovu otvoria od 21. januára a medzinárodné lety budú obnovené postupne od 23. januára.

Podmienky pre vstup na Srí Lanku

Pred odletom na Srí Lanku je potrebné na letisku predložiť PCR negatívny test nie starší ako 96 hodín z akreditovaného laboratória v anglickom jazyku, poistenie COVID Insurance Cover cez Turistickú Mobilnú Aplikáciu a Health Decleration.

Srí Lanka vyžaduje po prílete vykonať 2 PCR testy na ochorenie COVID-19. Prvý PCR test sa vykonáva v hoteli pred ubytovaním (tento si cestujúci v spolupráci s hotelom vopred zarezervuje a predplatí). Druhý PCR test sa vykonáva 5. - 7. deň po príchode do hotela. Ak návšteva Srí Lanky presahuje 7 dní, medzi 10-14 dňom pobytu sa vykonáva tretí PCR test, ak tak rozhodne lekár (Medical Officer of Health). Hotel tak zabezpečí testovanie s laboratóriom určeným Ministerstvom Zdravotníctva. Pohyb hostí v hoteli je obmedzený na minimum, pokým sa nedostaví negatívny výsledok z PCR testu.

satur2_0a140371-6034-abc2.jpg

Turistom, počas dovolenky na Srí Lanke, zatiaľ nie je povolené, sa voľne pohybovať mimo hotela, okrem povolených turistických miest, ktoré patria do bezpečnej zóny (tzv. bio secure bubble) ale až po uplynutí 7 dňoch pobytu v hoteli, o čom rozhoduje Sri Lanka Tourism Development Authority v spolupráci s Ministerstvom zdravia a Covid Task Force.

Pre návštevu Srí Lanky sú potrebné aj víza (ETA) pre turistov, ktoré sú platné max. 30 dní s možnosťou dvoch vstupov do krajiny. Pre  občanov  SR sa vyžaduje registrácia prostredníctvom on-line portálu.

Srí Lanka patrí v ponímaní Slovenska aktuálne medzi tzv. rizikové krajiny, to znamená, že po návrate sa musíte registrovať na korona.gov.sk/ehranica a nahlásiť sa telefonicky alebo elektronicky príslušnému regionálnemu úradu verejného zdravotníctva a svojmu všeobecnému lekárovi resp. pediatrovi. Následne absolvovať domácu izoláciu a na 5. deň štátom hradený test na koronavírus. Po negatívnom teste karanténa končí a možno sa tak vrátiť do práce, do školy resp. do bežného života.

TIPY, AKTUALITY A ZAUJÍMAVOSTI O CESTOVANÍ VÁM PRINÁŠA CK SATUR

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok