Matovič, Sulík i Holý. ÚVZ udelil tisíce individuálnych výnimiek

TA3 TASR
11.1.2021 16:58

Úrad verejného zdravotníctva udelil od apríla do decembra 2020 pre občanov 8886 individuálnych výnimiek, vždy na základe žiadosti člena vlády. Jedna výnimka pritom mohla zahŕňať aj viac ľudí. Uviedla to hovorkyňa ÚVZ SR Daša Račková v stanovisku k individuálnym výnimkám vo „vyhláške o hraniciach“.

Matovič, Sulík i Holý. ÚVZ udelil tisíce individuálnych výnimiek
TASR/Jakub Kotian

Dôvody na ich udelenie boli pracovné aj súkromné. „Rodinné dôvody boli odhadom v 2000 prípadoch. Starostlivosť o maloleté dieťa a príbuzných bola ako dôvod uvedená minimálne v 300 prípadoch,“ spresnila s tým, že úrad nie je kompetentný posudzovať, respektíve zamietať, tieto žiadosti. Toto patrí do pôsobnosti jednotlivých členov vlády.

„O individuálnu výnimku pre seba požiadali, najmä z pracovných dôvodov, členovia vlády: pán Budaj, Holý, Korčok, Mičovský a Sulík,“ podotkla. Na základe žiadosti šéfa rezortu zahraničia Ivana Korčoka bola podľa ÚVZ udelená výnimka aj prezidentke SR Zuzane Čaputovej a premiérovi SR Igorovi Matovičovi. Dôvodom boli služobné cesty a v týchto prípadoch sa výnimka vzťahovala aj na členov delegácie vrátane viacerých novinárov.

V prípade vicepremiéra SR Štefana Holého eviduje úrad šesť žiadostí o individuálnu výnimku, pričom jedna bola stiahnutá. „ÚVZ SR nemá vedomosť, či boli udelené výnimky aj reálne využité,“ dodala. Račková zopakovala, že ÚVZ SR otvorí problematiku výnimiek na najbližšom ústrednom krízovom štábe. „Ak by boli obmedzené alebo zrušené, privítame to. Chápeme, že občania môžu akékoľvek výnimky vnímať citlivo,“ doplnila.

Vicepremiér Štefan Holý odmietol, že by pri udelení individuálnych výnimiek šlo o osobitné zaobchádzanie zo strany Úradu verejného zdravotníctva SR voči jeho osobe. "Výnimka z povinnosti disponovať negatívnym výsledkom RT-PCR testu na ochorenie COVID-19 mi bola udelená na jednorazové prekročenie hranice," spresnil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok