Som sklamaná, tvrdí Trumpova manželka po útoku na Kapitol

TA3 TASR
11.1.2021 16:18

Prvá dáma Spojených štátov Melania Trumpová po piatich dňoch odsúdila násilnosti v sídle amerického Kongresu, ktorých sa minulú stredu dopustili prívrženci prezidenta Donalda Trumpa.

Som sklamaná, tvrdí Trumpova manželka po útoku na Kapitol
TASR/AP

Násilie odsúdila

"Absolútne odsudzujem násilie, ku ktorému došlo v Kapitole. Násilie nie je prípustné nikdy," napísala Trumpová v príspevku zverejnenom na webovej stránke Bieleho domu. "Tento čas je výlučne o ozdravení našej krajiny a jej občanov. Nemal by sa využívať na osobné zisky," uviedla. "Náš národ sa musí uzdraviť civilným spôsobom," dodala.

"Som sklamaná a frustrovaná z toho, čo sa stalo minulý týždeň," povedala. "Je obdivuhodné vidieť, že toľko (ľudí) našlo vášeň a nadšenie a zúčastnilo sa na voľbách, avšak nesmieme dovoliť, aby sa vášeň zmenila na násilie. Naša cesta vpred spočíva v hľadaní toho, čo máme spoločné, a v tom, aby sme boli priateľskými a silnými ľuďmi, akými podľa mňa aj sme," zdôraznila.

Prvá dáma takisto vyzvala všetkých Američanov, aby upustili od násilia, nesúdili nikoho podľa farby pleti a nevyužívali odlišné politické ideológie ako ventil pre agresivitu a brutalitu. Úlohu svojho manžela pri vyprovokovaní násilného davu, ktorý vnikol do Kapitolu, Melania nekomentovala.

Prvý prejav po udalostiach v Kapitole

Manželka dosluhujúceho prezidenta Donalda Trumpa vyjadrila sústrasť príbuzným obetí útoku na Kapitol. Zároveň skritizovala ľudí, ktorí podľa nej zneužili túto tragickú udalosť na osobné útoky, ohováranie či nepravdivé a zavádzajúce tvrdenia o jej osobe. Išlo o prvý verejný prejav Trumpovej po tom, čo stúpenci jej manžela rozhnevaní jeho volebnou porážkou a povzbudení jeho výzvami na boj proti údajným volebným podvodom, násilne vnikli do Kapitolu a dočasne prerušili proces potvrdzovania víťazstva demokrata Joea Bidena.

Svoj príspevok využila Melania aj na to, aby sa krátko pred uplynutím funkčného obdobia svojho manžela poďakovala miliónom Američanov, ktorí prezidenta a prvú dámu podporovali počas uplynulých štyroch rokoch. "Bola to česť môjho života, že som mohla slúžiť ako prvá dáma," dodala.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok