Čína chcela pre Huawei trestať štáty EÚ. Brusel plán zmaril

TA3 TASR
11.1.2021 11:50

Čína sa v rámci investičnej dohody, ktorú nedávno podpísala s Európskou úniou po siedmich rokoch rozhovorov, snažila potrestať krajiny EÚ za obmedzenie alebo blokovanie prístupu čínskym telekomunikačným spoločnostiam, ako je Huawei, na ich trh.

Čína chcela pre Huawei trestať štáty EÚ. Brusel plán zmaril
TASR/AP

Pasáž nakoniec vyčiarkli

Podľa návrhu dohody, ktorý v pondelok získala agentúra DPA, však EÚ zmarila plán Pekingu vložiť do konečného dokumentu príslušnú klauzulu. Čína si totiž chcela vyhradiť právo odoprieť výhody čiastočného otvorenia svojho telekomunikačného sektoru investorom z krajín, ktoré „blokujú alebo svojvoľne diskriminujú čínske telekomunikačné podniky z hľadiska zákona alebo politiky“.

Táto pasáž v návrhu textu z 11. decembra bola nakoniec vyčiarknutá. A Európska komisia a Čína 30. decembra 2020 oznámili, že uzavreli komplexnú investičnú dohodu. Obe strany stále finalizujú text dohody a dokončujú právne detaily. Dohodu musia tiež schváliť aj členské štáty EÚ a Európsky parlament, čo môže trvať niekoľko mesiacov. Stihla už pritom vyvolať odpor. Jej kritici tvrdia, že nedáva Bruselu dostatok právomocí na riešenie obáv z dodržiavania ľudských práv a pracovných postupov v Číne.

Bidenov tím má k dohode výhrady

Tím nastupujúceho amerického prezidenta Joea Bidena vyjadril tiež výhrady k dohode a uviedol, že by bolo lepšie, keby USA a Európa držali v prípade Číny spolu. Čínsko-európska dohoda vyvolala totiž obavy, že môže „vraziť klin“ do transatlantických vzťahov.

Táto dohoda ponúkne európskym spoločnostiam prístup na predtým uzavreté alebo prísne regulované čínske trhy a uľahčí čínske investície v Európe. Bude zahŕňať aj ustanovenie o rovnakých podmienkach, ktoré má zabrániť, aby štátna pomoc v Číne podkopala hospodársku súťaž.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok