GP pozastavil funkciu prokurátorke, ktorou sa zaoberá NAKA

TA3 TASR
8.1.2021 09:46

Generálny prokurátor Maroš Žilinka rozhodol o dočasnom pozastavení výkonu funkcie prokurátorky Krajskej prokuratúry Bratislava Kataríny Kučerkovej, ktorá je vyšetrovateľom Národnej kriminálnej agentúry Prezídia Policajného zboru trestne stíhaná pre obzvlášť závažný zločin legalizácie príjmu z trestnej činnosti formou spolupáchateľstva.

Mali tlačiť na jej manžela

"Som presvedčený, že prokuratúra môže byť dôveryhodnou inštitúciou len ak sa rešpektovanie zákona bude vyžadovať od všetkých nás rovnako," uviedol v tejto súvislosti generálny prokurátor. Vznesené obvinenie a zároveň začaté trestné stíhanie voči Kataríne Kučerkovej bolo 4. januára tohto roka.

Prokurátorka sa zviditeľnila na začiatku decembra 2020 v súvislosti s podaním a upozornením na údajné protizákonné konanie prokurátorov Úradu špeciálnej prokuratúry Ondreja Repu a Michala Šúreka vo vzťahu k vedúcemu oddelenia NAKA, odbor Bratislava, Mariánovi Kučerkovi, ktorý je jej manželom.

Podľa podania sa mali obaja vyhrážať jej mužovi, ktorý pracuje na NAKA, aby sa priznal v kauze Očistec a spolupracoval. Ak tak neurobí, mali mu pohroziť, že jemu i jeho manželke spravia hanbu a že pôjde do väzenia. Rovnako ho mali údajne požiadať, aby cez manželku zistil informácie v rámci prokuratúry.

Proti Ficovi sa ohradili desiatky prokurátorov

Predseda Smeru-SD Robert Fico 4. decembra informoval, že podáva na Repu a Šúreka trestné oznámenie za spáchanie viacerých trestných činov. Zastupujúceho špeciálneho prokurátora požiadal, aby im okamžite pozastavil činnosť. Rada prokurátorov SR však považuje tvrdenia Fica za hrubo zavádzajúce a nepravdivé, či za súčasť diskreditačnej kampane, ktorá je proti obom prokurátorom vedená nielen ním, ale aj zo strany Mariána Kučerku, jeho manželky a iných. Konanie prokurátorky rada označila za neštandardné.

Proti výrokom poslanca Roberta Fica na adresu prokurátorov sa v spoločnom vyhlásení vzápätí ohradilo 59 prokurátorov. Upozornili, že takéto osobné útoky politikov na predstaviteľov orgánov činných v trestnom konaní sú priamym zásahom do ich činnosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok