Trump odsúdil násilnosti. Za toto zaplatíte, odkázal prívržencom

TA3 TASR
8.1.2021 07:51

Americký prezident Donald Trump na sociálnej sieti Twitter zverejnil nové dvojminútové video a odsúdil v ňom násilnosti, ku ktorým došlo v komplexe Kapitolu vo Washingtone. Ide o prvý tvít, ktorý Trump zverejnil po tom, ako ho mal niekoľko hodín zablokovaný pre porušovanie pravidiel komunity.

Trump odsúdil násilnosti. Za toto zaplatíte, odkázal prívržencom
TASR/AP

Chce hladké odovzdanie moci

Trump vo svojom videopríspevku ubezpečil, že "rovnako ako všetkých Američanov" aj jeho nahnevalo násilie, nedodržiavanie zákona a chaos, ktorý vyvolal vpád jeho priaznivcov do komplexu Kapitolu. Uviedol, že po vyostrení situácie "okamžite nariadil zapojenie Národnej gardy a federálnych orgánov činných v trestnom konaní, aby zabezpečili budovu a vyhnali votrelcov". Ako informovala agentúra AP, predtým sa v médiách uvádzalo, že Národná garda bola povolaná na rozkaz viceprezidenta Mikea Pencea.

Počet ľudí, ktorí zomreli v dôsledku násilností v komplexe budov Kongresu vo Washingtone, sa zvýšil na päť. Svojim zraneniam podľahol príslušník polície.

"Amerika je a vždy musí byť krajinou práva a poriadku," vyhlásil Trump a obvinil výtržníkov, že "nereprezentujú našu krajinu". Vyhlásil, že tí, ktorí porušili zákon, za to "zaplatia". V príhovore tiež zopakoval, že chce, aby odovzdanie moci administratíve Joea Bidena malo hladký priebeh. Dodal, že jeho štáb aktívne využíval všetky zákonné nástroje na spochybnenie výsledkov prezidentských volieb, pričom zdôraznil, že tak bojoval za ochranu americkej demokracie. V súvislosti s tým vyjadril presvedčenie, že "musíme reformovať naše volebné zákony".

Konštatoval, že "Kongres certifikoval výsledky" volieb a nová administratíva sa ujme moci 20. januára. Avizoval, že teraz sa zameria "na plynulé a bezchybné odovzdanie moci". Vyhlásil, že súčasná doba si vyžaduje "uzdravenie a zmierenie".

Púť sa vraj ešte len začína

Poukázal na to, že rok 2020 bol pre americký národ veľmi náročný z dôvodu pandémie a jej dôsledkov pre životy ľudí i ekonomiku. Zdôraznil, že ozdravenie americkej ekonomiky si žiada spoločné úsilie a vyzval Američanov, aby spolupracovali, hlásili sa k  demokratickým hodnotám, svojmu vlastenectvu i viere, dobročinnosti, rodine, komunite a angažovali sa v občianskych aktivitách.

Na záver príhovoru Trump vyhlásil, že služba americkému národu bola najväčšou poctu, akú v živote zažil. Svojim priaznivcom odkázal, že "naša neuveriteľná púť sa ešte len začína". Twitter vo štvrtok zmrazil Trumpov účet na 12 hodín a hrozilo mu trvalé zablokovanie, ak by neodstránil tri tvíty, ktoré podľa spoločnosti Twitter porušujú pravidlá pre používateľov. Trump ich zverejnil v čase, keď už Kapitol bol dejiskom vpádu bojovne naladených a násilníckych demonštrantov. Trump v týchto tvítoch zopakoval, že voľby mu "ukradli". Následne tieto svoje kontroverzné výroky vymazal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok