Slováci na Silvestra zaplnili Maldivy. O dovolenkovaní v raji porozprávala delegátka a sprievodkyňa CK Satur

TA3, CK Satur a Roberta Gregorová
7.1.2021 22:05

Maldivy sú v súčasnosti jedna z mála destinácii kam sa dá ísť za bezpečnou exotickou dovolenkou a kde stovky Slovákov strávili uplynulý Silvester. Priamo na Maldivách v Indickom oceáne ich sprevádzala delegátka a sprievodkyňa cestovnej kancelárie Satur Lucia Kulfasová.

Slováci na Silvestra zaplnili Maldivy. O dovolenkovaní v raji porozprávala delegátka a sprievodkyňa CK Satur
CK Satur

Aká bola na cesta na Maldivy? Ako dlho trvala a s akými opatreniami ste sa stretli?

Leteli sme priamym letom z Bratislavy s medzipristátím na dotankovanie paliva v Ras Al Khaimah. Opatrenia pred odletom v Bratislave prebiehali zorganizovane a plynule. Maldivy vyžadujú pre vstup do krajiny negatívny PCR test a online registráciu, tzv. QR kód, bez ktorého sa do krajiny aktuálne nedostanete. V tejto online registrácii okrem dôležitých informácií nahrávate aj negatívny výsledok PCR testu v anglickom jazyku a svoju fotku. Registráciu musí mať každá cestujúca osoba. QR kód je potrebné si vytlačiť a mať tiež uložený v mobile. Ešte na letisku v Bratislave sa kontroluje PCR test, ktorý nesmie byť starší ako 96 hodín a maldivská online registrácia (QR kód). Na letisku v Bratislave prebiehajú štandardné opatrenia, a to nosenie rúška a dezinfekcia rúk. Reštaurácie a obchody boli na letisku otvorené. Nočný let na medzinárodné letisko Male trval cca 10 hodín s medzipristátím, kde sa stálo približne 45 min. Tu sa z lietadla nevystupovalo. V lietadle je povinnosť nosiť rúško po celú dobu letu, mimo konzumácie jedál a nápojov. Pred každým letom sa interiér lietadla dezinfikuje.

olhuveli-drone-0922-edit_0a140370-f2b7-e2dd.jpg

Čo Vás čakalo po prílete Maldivy? Aké je tam počasie a koľko turistov z akých krajín?

Asi najpríjemnejším momentom pred pristátím bolo vzrušujúce pozorovanie maličkých zelených ostrovov roztrúsených v Indickom oceáne, čo mnohým turistom pripadalo až neuveriteľné. Pôsobilo to magicky. Po vystúpení z lietadla nás najskôr privítalo príjemných 30 stupňov, slnečné počasie a slaný vzduch nesúci sa ovzduším. V príletovej hale sme prešli pomerne plynulým chodom na odbavení, aj napriek tomu, že Maldivy sú aktuálne bezpečnou destináciou, ktorú navštevuje veľa turistov z rôznych krajín sveta, napríklad z Ruska, Belgicka, Nemecka, Južnej Afriky, Kazachstanu, Francúzska, Argentíny. Maldivské imigračné kontrolovalo cestovné pasy, boarding pass a QR kód, pričom kód stačilo ukázať z mobilu. Následne sme sa presúvali do hotelov či už rýchloloďami, miestnymi preletmi alebo hydroplánmi. Samozrejme, že všade v priestoroch letiska sa nosia povinne rúška a nachádzajú sa dezinfekčné prostriedky.

olhuveli-drone-0026-edit-1_c0a80501-7649-3631.jpg

Kde konkrétne ste sa počas pobytu nachádzali?

Na ostrove Olhuveli v rezorte s názvom Sun Siyam Olhuveli Beach & Spa, ktorý leží južne necelú 1 hodinu cesty loďou od hlavného mesta Male. Tento ostrov sa skladá z jedného pôvodného ostrova, ktorý sa nazýva Olhuveli, čo v preklade z miestneho jazyka znamená „piesočný ostrov“ a z ďalších dvoch umelo vytvorených ostrovov Dream a Romantic (otvorenie je naplánované na apríl 2021). Maldivy, keďže sa postupne strácajú vo vodách Indického oceána, sa zároveň aj umelo vytvárajú, takým spôsobom ako napríklad palmové ostrovy v Emirátoch. Tento hotelový rezort je pomerne rozľahlý, kde každý nájde svoje súkromie, či už v plážových vilách alebo vo vilách priamo na vode a dokonca aj so svojím vlastným bazénom. Zo všetkých strán je ostrov obklopený hustou exotickou zeleňou, ktorej sa tu v rovníkovej oblasti veľmi dobre darí. Očaria vás mohutné stromy mangovníkov, morských cédrov, voňavých plumérií s bielymi kvietkami, mandľovníkov a samozrejme paliem kokosových. Palma je tu symbolom ostrova, dorastá do výšky až 30 metrov a dožije sa aj 100 rokov. A nechýba ani v maldivskom znaku.

olhuveli-sunrisebarpool-0063-edit-edit_0a140370-f2fc-1e15.jpg

Ako v súčasnosti vyzerá dovolenka na Maldivách? Aké boli vaše dni?

Tak ako aj predtým aj teraz je to určite raj na zemi. Nádherná príroda, tyrkysové lagúny fantastické na kúpanie pre malých i veľkých, koralové útesy na poznávanie podmorského sveta plného fantastických prírodných skvostov a unikátov, burácajúci oceán, ktorý vám nedá spať, nočná obloha plná hviezd, mliečna dráha pretínajúca oblohu na dve časti, kde na tej južnej nájdete aj známy južný kríž. Ešte v ten deň, keď sme sem prileteli sa každému podarilo zabudnúť na svet „tam kdesi ďaleko“, ktorý si nesie svoje starosti. Tu akoby mávnutím čarovného prútika jednoducho zmizli. A musím dodať, že skutočne veľmi rýchlo. Iste každému je ľúto, že tie dni tu plynú akosi rýchlo a to aj so 4 hodinovým časovým posunom dopredu oproti nášmu času. Keď sa ráno prebúdzate do nového dňa zo svojej morskej vily si môžete ísť hneď zaplávať. Okolo morských viliek aj často vidieť raje, ktoré si tak elegantne plávajú, alebo malé žraloky, či korytnačky. Prechádzky po ostrove vás snáď ani nikdy neomrzia, lebo vždy natrafíte na niečo zaujímavé a toľko gýčových fotiek človek dokáže urobiť ozaj len málokde. Keďže s nami na ostrove boli aj animátori rodinného klubu Planet Fun, ktorí robili pútavé programy pre malých i veľkých, športové či zábavné, ten deň ubehol ako voda aj rodinám s deťmi. Posedieť sa dá v rôznych baroch roztrúsených po ostrove a zaručene okrem chutného nápoja, máte vždy aj úžasný výhľad. Toľkej krásy sa v jednom živote asi nedá ani nabažiť.

olhuveli-drone-0106_0a140371-f369-838c.jpg

Aké opatrenia ste museli dodržiavať počas pobytu v rezorte?

Pri presune z letiska rýchloloďou sme mali rúška, a tiež na recepcii počas check-inu. Následne, keďže sme všetci (aj hostia z iných krajín) prišli na Maldivy s negatívnym výsledkom, rúška sme počas pobytu nosiť nemuseli. Kto však chce, samozrejme, rúško nosiť môže. Všade sa nachádzajú dezinfekčné prostriedky. Hotelový personál sa zdržiava iba na ostrove, ale rúška pre bezpečnosť hostí stále nosí komplet celý personál. Hotelová recepcia, reštaurácie aj bary sú tu postavené v príjemnom exotickom maldivskom štýle a všetko je všade otvorené, priestranné a vzdušné. Niektoré reštaurácie majú stoly priamo na pláži pod holým nebom a s rozostupmi. Všetky bary na ostrove majú sedenie situované zväčša v štýle open air. Pláže sú tu dlhé a široké, preto po celý čas niekedy nestretne „ani nohu“. Ak sa aj s niekým stretnete, tak každý má nadštandardný dostatok voľného miesta okolo seba. Platí to tak pre pláže, ako aj pre kúpanie sa v oceáne. Hotely ponúkajú ubytovanie vo vilkách, kde máte absolútne súkromie, vlastnú pláž a vlastný bazén. Hotel má aj svoju kliniku a dokonca si môžete dať urobiť aj PCR testy. Ak sa chcete presúvať do iných rezortov na iné ostrovy je nutné mať negatívny PCR test. Bez neho sa na iný ostrov nedostanete. A tiež sa musíte najskôr presunúť späť do Male a potom až do nového rezortu. Je zrejmé, že Maldivčanom na turizme nesmierne záleží. A iste sú šťastlivci všetci tí, ktorí sa na Maldivy dostali, pretože vedci hovoria, že o pár rokov, ostrovy môžu celkom zmiznúť pod vodou. Veď aj najvyšší bod meria len 2,5 m a neustále aj menia pôsobením vetrov a prúdov svoje tvary. Niekoľko desiatok ich tu už zmizlo. A nespôsobila to len obrovská prílivová vlna v roku 2004. Preto vláda zahájila projekt kúpy „novej zeme“ a to buď v Indii, Srí Lanke či Austrálii. Tak uvidíme, ako to nakoniec príroda zariadi.

 

olhuveli-drone-2413-edit_c0a80301-7779-22a1.jpg

Boli ste aj na nejakých výletoch?

Každý kto sa vyberie navštíviť Maldivy by mal určite nahliadnuť pod hladinu a spoznať čarovný svet koralov. Aspoň so šnorchlom. Ten si jednoducho môžete vypožičať v „Dive“ centre, ku ktorému vedie drevené mólo, z ktorého sa po schodíkoch ocitnete len pár metrov od 300 metrov dlhého koralového útesu. Mnoho klientov sem prichádza aj za potápaním do morského sveta plného koralov, delfínov, žralokov, rají, či dokonca žraloka veľrybieho, nočného potápania, rybačky. Obľúbené sú plavby na katamaráne, alebo výlet „Robinson Crusoe“. Hotelový rezort ponúka aj vodné športy, kajaky, paddle boarding, windsurfing. Ak je jasná obloha vo večerných hodinách môžete ísť na lodi pozorovať hviezdy. A to nie je len pre romantikov. Ak sa jedná o výlety mimo rezortu na iný ostrov, alebo za kultúrou do hlavného mesta Male, aktuálne toto pre korona vírus nie je možné. Ideálne sú lodné výlety v okolí ostrova, potápanie, šnorchlovanie. Tieto si klienti môžu užiť dosýta.

dji-0790-lr_0a14036f-f39b-df55.jpg

Aká je celkovo strava na Maldivách?

Keďže sa jedná o ázijskú krajinu, na ktorú mali v minulosti vplyv aj európske mocnosti, tak rozmanitosť a pestrosť jedla sa tu namiešala v rôznych príchutiach. Exotické ovocie podľa sezónnej dostupnosti je vždy čerstvé. Od Maldív sa India nachádza len na skok, preto mnoho jedál sa pripravuje aj na indický spôsob, a to hlavne ryža, zelenina, karí omáčky, indické placky. Tak ako sú pre nás národným jedlom halušky, na Maldivách je to tuniak na desiatky spôsobov. Je však treba rátať s tým, že situácia pred a po Covide je teraz iná. Tak ako všade vo svete aj tu sú určité obmedzenia v reštauráciách. Jedlo je buď servírované, alebo je výber z bufetových stolov, ale nakladanie jedál zabezpečuje hotelový personál. Ponuka jedál sa nachádza za sklom, alebo je v uzavretých nádobách z bezpečnostných dôvodov. Ak máte však chuť na niečo špecifické, hotelový personál sa vám bude snažiť vyhovieť a ponúknuť vám to najlepšie. Nápoje sú neobmedzené. Ak preferujete stravu na izbu, stačí požiadať o takúto službu na recepcii.

Ako si pre dovolenku vybrať ten správny rezort?

Na Maldivoch je množstvo rezortov. Keďže však v súčasností svetu panuje korona, ostáva  veľa rezortov, aj napriek terajšiemu nárastu turistov zatvorených, a je preto určite výhodné obrátiť sa na cestovnú kanceláriu, ktorá tieto informácie vie a rada vám odporučí hotel, tak aby spĺňal vaše požiadavky. CK SATUR pravidelne mapuje situáciu ostrovov a rezortov, v čom pomáhajú aj miestni partneri, aby sa tak klienti o dovolenkách na Maldivách dostali k najnovším informáciám. Čo sa týka cien, tak platí, že čím vyššia kategória hotela, tým sú samozrejme vyššie aj ceny. Pobyty sú lacnejšie ak sa na Maldivy vyberiete mimo Vianoc, či Silvestra.

maldivy-juzny-male-atol-olhuveli-maldives-12_0a140370-f40c-ee9e.jpg

S akými opatreniami ste sa stretli pri odchode z Maldiv a s akými pri príchode späť na Slovensko?

Najskôr 24 hodín pred odchodom z Maldív je opäť potrebné vyplniť online registráciu a mať pri sebe QR kód, ktorý po registrácii obdržíte. Pri odchode z rezortu sa každému hosťovi merala teplota. Presun na letisko bol zabezpečený rychloľodou alebo hydroplánmi. Už pri vstupe do niektorého z týchto dopravných prostriedkov je potrebné si opäť nasadiť rúško. Check-in a pasová kontrola prebehla štandardným spôsobom, pričom na letisku je nutné mať rúško a k dispozícií je aj dezinfekcia. Všetky obchody a reštaurácie boli na letisku otvorené a umožňovali nákupy bez problémov. Na sedadlách pred odletovými bránami sú vyznačené sedacie plochy s rozostupmi. Pri príchode na Slovensko nás čakala pasová kontrola, cez ktorú neprejdete bez toho, aby ste mali vyplnenú online registráciu na stránke korona.gov.sk. Po tejto registrácii vám do mailu príde potvrdenie, ktoré ukážete pasovej kontrole. Následne vás pustia oficiálne späť na Slovensko. Každý hosť po príchode musí podstúpiť 5 dňovú izoláciu a následne sa dať otestovať PCR testom.

olhuveli-kidsclub-0086-edit_0a140370-76b3-f471.jpg

Komu  túto destináciu odporúčate? Prečo ísť na dovolenku práve tam?

Taký raj na zemi ako je tu, veľmi rada odporučím určite pre každého. Aspoň raz za život vidieť skutočnú exotiku, ktorú ponúkajú tieto miniatúrne ostrovy je zážitkom na celý život. Ak vám nevadia dlhé lety a hľadáte súkromie, relax, jemný bielučký piesok vytvorený z koralov, dlhé pláže, nádherné more a aj podmorský svet, Maldivy budú spĺňať túto požiadavku pre malých i veľkých, a aj tých najnáročnejších klientov. Tým, ktorí milujú surfovanie, odporúčam vybrať si niektorý zo severných ostrovov. Klienti sa sem dokonca veľmi radi každoročne vracajú a spoznávajú nové miesta, keďže ostrovov je tu viac ako tisíc, čiže vždy je čo obdivovať a tiež každý atol ponúka niečo výnimočné. A to, že ostrovy sú pre Slovákov na top zozname, svedčí aj fakt, že pri tomto zájazde sa rozhodli tu niektorí ostať aj dva mesiace. J  A ostrovný život miestnych sa nikam nikde neponáhľa. Veď nakoniec ani nie je kam.

olhuveli-drone-0090-edit_c0a80301-f509-113a.jpg

Kedy CK Satur najbližšie letí na Maldivy? Dá sa tam dovolenkovať počas celého roka?

Maldivy sú celoročná destinácia, nakoľko majú ideálnu klímu po celý rok. Priemerná denná teplota sa pohybuje od 27°C do 30°C a miestami máte pocit, že aj more je rovnako teplé. Zasahujú ich monzúnové dažde, ktoré delia ročné obdobia na dve: obdobie sucha a obdobie dažďov. Obdobie sucha, ktoré je ideálne na návštevu Maldív, je od decembra do apríla. Maldivy je však možné navštíviť aj od júla do novembra, kedy je síce obdobie dažďov, ale ako hovoria domáci, pršať môže iba hodinu za deň, ale aj niekoľko dní za sebou. Na Maldivy s odletom s Viedne sú pobyty k dispozícii prakticky non stop, s odletom z Bratislavy budú k dispozícii počas jarných prázdnin a Veľkej noci.

TIPY, AKTUALITY A ZAUJÍMAVOSTI O CESTOVANÍ VÁM PRINÁŠA CK SATUR

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok