V Kongrese postrelili ženu. Demonštranti sa dostali do sály Senátu

TA3 TASR ČTK
6.1.2021 22:30

Počas potýčok medzi protestujúcimi a policajtmi v sídle amerického Kongresu bola postrelená jedna osoba, ktorú previezli do nemocnice. Demonštranti podporujúci prezidenta Donalda Trumpa predtým prenikli do budovy Kapitolu a dostali sa aj do zasadacej sály Senátu. Budovu Kapitolu sa už podľa úradov podarilo vypratať od prívržencov Trumpa a zaistiť.

K budove vyslali Národnú gardu

Americké ministerstvo obrany (Pentagón) v stredu oznámilo, že nasadilo približne 1100 príslušníkov Národnej gardy do ulíc metropoly Washington, aby pomohli ukončiť protesty pred budovou Kapitolu. Hovorca Pentagónu Jonathan Hoffman uviedol, že predstavitelia obrany sú v kontakte s vedením mesta a Kongresu. Nemenovaný predstaviteľ ministerstva obrany uviedol, že príslušníci Národnej gardy majú okrem iného dohliadať na dodržiavanie zákazu nočného vychádzania v celom hlavnom meste.

Potrelenou je podľa správy televízie CNN žena, ktorú strela zasiahla do hrudníka a ktorej poskytovali zdravotníci prvú pomoc.

Trump svojich prívržencov "okupujúcich" Kapitol najskôr vyzval, aby "zachovali pokoj". Čelí však rastúcemu tlaku aj svojich republikánskych spojencov, aby zasiahol dôraznejšie. Zatiaľ ešte na Twitteri apeloval, aby sa ľudia zdržali násilia. "Pamätajte, my sme strana práva a poriadku - rešpektujte právo a našich skvelých mužov a ženy v modrom," dodal bez toho, aby stúpencov vyzval na rozchod.

Protestujúci obklopili budovu Kongresu, strhli barikády pred hlavným vchodom a vnikli aj dovnútra po tom, ako sa jeho obe komory zišli na zasadnutí s cieľom potvrdiť víťazstvo Trumpovho súpera Joea Bidena v novembrových prezidentských voľbách. V chaotickej situácii zasadnutie prerušili a kongresmanov i novinárov evakuovali. Chodbami sa ozývalo volanie "Chceme Trumpa!".

Použili slzotvorný plyn

Policajti použili slzotvorný plyn, keď sa usilovali zatlačiť davy demonštrantov, ktorí - na výzvy Trumpa - prišli protestovať proti tomu, čo už viac ako dve storočia bolo pokojné, formálne zasadnutie Kongresu na potvrdenie výsledkov volieb, píše agentúra AFP.

"Prezident Spojených štátov podnecuje štátny prevrat. Nenecháme sa zastrašiť. Nenecháme sa odradiť,"tvítovala demokratická kongresmanka Karen Bassová. O "štátnom prevrate" sa zmienili aj ďalší členovia Kongresu. Niektorí hovorili o správach o rúrkovej bombe i tom, že počuli výstrely. "Prezident podnecuje domáci terorizmus,"vyhlásil kongresman Mark Pocan.

Znepokojenie nad aktuálnym dianím v americkom Kongrese, kde vypukli protesty sprevádzané násilím, vyjadril v stredu minister zahraničných vecí Ivan Korčok. "S veľkým znepokojením sledujem dianie v americkom Kongrese. USA majú za sebou mimoriadne napätý volebný súboj, ale tak ako všade v demokratických spoločnostiach, občania rozhodli a ich vôľa musí byť rešpektovaná," napísal Korčok na sociálnej sieti. Šéf slovenskej diplomacie podľa vlastných slov očakáva, že americké inštitúcie zvládnu túto situáciu v duchu právneho štátu. "Zodpovednosť je v rukách prezidenta D. Trumpa," dodal minister.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok