Plošné testovanie bude aj v metropole východu. Potrvá štyri dni

TA3 TASR
5.1.2021 16:11

V Košiciach sa od piatka do pondelka uskutoční dobrovoľné bezplatné celoplošné testovanie na ochorenie COVID-19. K dispozícii má byť dokopy 100.000 antigénových testov, aktuálne zháňajú zdravotníkov. Na tlačovej konferencii to povedal primátor Jaroslav Polaček.

Otvoria desiatky odberných miest

Celoplošné testovanie má byť minimálne na 50 odberných miestach. Otvorené budú v piatok (8. 1.) od 16.00 h do 20.00 h, v sobotu (9. 1.) a nedeľu (10. 1.) medzi 9.00 h a 17.00 h. V pondelok (11. 1.) bude v prevádzke jedno odberné miesto, a to v Kulturparku na Kukučínovej ulici od 9.00 h do 17.00 h. Väčšina odberných miest bude na základných školách, ďalšiu časť vytvorí mesto v spolupráci s mestskými časťami. Veľkokapacitné odberné miesto bude okrem Kulturparku aj na magistráte. Ako primátor pripomenul, drive-in nebude k dispozícii. Dôvodom je chladné počasie, pre ktoré sa musí testovať v interiéri.

Antigénové testy od juhokórejskej firmy SD Biosensor poskytne štát prostredníctvom Okresného úradu Košice a Správy štátnych hmotných rezerv. Mesto by chcelo otestovať najmä ľudí s vyššou mobilitou. „Cieľom je pretestovať čo najviac Košičanov, ktorí nemôžu byť v lockdowne, majú pracovné povinnosti a svoju prácu nemôžu vykonávať doma,“ povedal s tým, že sa očakáva aj veľký záujem ľudí, ktorí sa starajú o seniorov či zdravotne postihnutých ľudí.

„Budeme radi, ak títo ľudia prídu. Na druhej strane budeme veľmi vďační, ak tí, ktorí sa naozaj nepotrebujú testovať a sú doma, v lockdowne, aby zotrvali a testy ponechali tým, ktorí to naozaj potrebujú, sú v kritickej infraštruktúre - kde je riziko a môžeme ho odchytiť,“ dodal. Podľa neho je pripravované celoplošné testovanie v Košiciach najvhodnejším riešením a prevenciou zabrániť zlej epidemiologickej situácii, aká je aktuálne v Nitre.

Hľadajú zdravotníkov

Mesto na realizáciu testovania zároveň hľadá zdravotníkov. „Vyzývame a prosíme všetkých zdravotníkov, ktorí nevykonávajú urgentnú činnosť v nemocniciach a vedia si nájsť čas, aby nám pomohli. Bude to za odplatu, nie zadarmo. Hodinová sadzba je pre zdravotný personál stanovená na 13 eur na hodinu a pre administratívnych pracovníkov je to sedem eur,“ spresnil Polaček s tým, že registrovať sa môžu prostredníctvom formulára zverejneného na webovej stránke mesta.

Pripomenul, že doposiaľ v meste zachytili takmer 7500 Košičanov nakazených novým koronavírusom a 116 obetí. V prvej vlne evidovali 17 nakazených a žiadnu obeť. Podľa infektológa Pavla Jarčušku, prednostu Kliniky infektológie a cestovnej medicíny Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura Košice a člena Pandemickej komisie vlády SR má Slovensko veľmi dobré skúsenosti s podobným testovaním pred Vianocami v Trenčíne, kde sa vďaka izolácii pozitívnych ľudí a ich kontaktov výrazne obmedzilo šírenie vírusu.

Ako povedal, súčasná situácia v Košiciach je taká, aká bola v najpostihnutejších regiónoch v čase celoslovenského celoplošného testovania. „V poslednom období sa Košice dostávajú na čelo Slovenska, čo sa týka počtu novoinfikovaných pacientov. Jedným spôsobom, ako ochrániť lôžka v tejto nemocnici a pacientov, ktorí sú naozaj závažne chorí, je testovanie,“ doplnil s tým, že ďalším je očkovanie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok