Vláda čelí trestnému oznámeniu, Hlas chce krátiť volebné obdobie

TA3 TASR
5.1.2021 11:34

Hlas-SD podá trestné oznámenie na premiéra Igora Matoviča a členov vlády. Na tlačovej konferencii o tom informoval predseda strany Peter Pellegrini, ktorý tvrdí, že krajina počas zúriacej pandémie "nemá premiéra". Poslanci pôsobiaci v Hlase predložia na najbližšiu schôdzu parlamentu návrh ústavného zákona o skrátení volebného obdobia.

Strana má podozrenie zo spáchania trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa i trestného činu šírenia nebezpečnej nákazlivej choroby. Premiér podľa Pellegriniho nerešpektuje a mení odporúčania iných orgánov, a preto mohol tiež porušiť paragraf Trestného zákona, ktorý hovorí o marení úlohy verejným činiteľom.

Zneužívanie právomoci verejného činiteľa spája Pellegrini s tým, že z otvorených lyžiarskych stredísk benefitoval podľa neho predseda parlamentu Boris Kollár. Hovoril o podozrení z účelového upravovania opatrení v prospech ľudí, ktorým ostali otvorené prevádzky.

Členovia vlády mohli podľa Hlasu-SD spáchať aj trestný čin šírenia nebezpečnej nákazlivej choroby. Ohrozením mohol byť podľa Pellegriniho vicepremiér pre legislatívu Štefan Holý, ktorý po návrate z Veľkej Británie nedostatočne vysvetlil, či dodržal opatrenia a či sa testoval na ochorenie COVID-19. Následne potvrdili nákazu viacerí členovia vlády.

Pellegrini sa tiež v utorok pýtal, prečo premiér a členovia vlády nereagujú na kritickú situáciu v súvislosti s rastom hospitalizácií v nemocniciach a rastúcimi úmrtiami na ochorenie COVID-19 či situáciou v Nitre. Pellegrini kritizoval, že nezasadá ústredný krízový štáb. Očakával by okamžité reakcie kompetentných. Matovič sa podľa neho nemôže vyhovárať na vicepremiéra Richarda Sulíka ani na žiadneho člena vlády.

Premiér v reakcii uviedol, že ho názory Pellegriniho nezaujímajú. Zopakoval, že za vlád Smeru-SD, ktorého bol Pellegrini súčasťou, sa systematicky rozkrádalo zdravotníctvo. Dodal tiež, že ľudia okolo Pellegriniho kritizovali opatrenia. "Moralizovanie" z ich strany preto považuje Matovič za absurdné.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok