PR správa Šport

Hlavné dôvody, prečo cvičiť. V článku sa dozviete aj to, aké posilňovacie stroje sa oplatí kúpiť

PR
4.1.2021 13:50

Fyzické a duševné zdravie idú spolu ruka v ruke, no vy sami sa o ne musíte pričiniť. Vonkajšie, externé faktory majú nemalý vplyv na to, v akej kondícii sa cítite a je len na vás, či a aké podniknete kroky na ceste za vašim zdravím. Jedným z možných riešení je cvičenie a celková fyzická aktivita, ktorá pozitívne pôsobí nielen na telesnú schránku, ale aj na myseľ a jej nastavenie.

Hlavné dôvody, prečo cvičiť. V článku sa dozviete aj to, aké posilňovacie stroje sa oplatí kúpiť
Pixabay

Každý, kto práve len začína s cvičením alebo je večný začiatočník, bude mať určite pochybnosti o tom vyjsť na verejnosť a začať na sebe pracovať pri pohľadoch iných ľudí. Tu hovoríme nielen o navštevovaní posilňovní, ale aj cvičeniu vo vonkajšom prostredí ako behanie, bicykel či napríklad korčule. Vhodným nástrojom tak môže byť cvičenie doma, kde na vás nikto nepozerá a vy môžete byť v psychickej pohode. Na druhej strane si môžete byť istí, že aj keby ste išli do posilňovne či vonku, každému okolo je viac-menej jedno, čo a ako robíte. Voľba je na vás.

Prečo je cvičenie nutné?

Mnohí ľudia, a to najmä tí z mladšej generácie, považujú fyzické cvičenie ako spôsob zlepšenia si postavy a majú len vidinu estetického cieľa. Avšak, cvičenie je viac než to. Budovanie svalov síce pôsobí dobre na pohľad, no zároveň si nimi ochraňujete kĺby a vytvárate silu, ktorú váš organizmus ocení najmä v staršom veku. Pravidelným a správnym cvičením tak môžete predchádzať vzniku rôznych ochorení a zranení. Fyzickou aktivitou si budujete kondíciu, trénujete kapacitu pľúc, činnosť srdca a pozitívne vplývate na krvný tlak. Vyplavovanie hormónov šťastia po cvičení, skvelý vnútorný pocit, dobrá nálada a nová energia sú už potom len perfektnými sprievodnými efektami po cvičení a dobrom tréningu.

Pod pravidelným cvičením si nemusíte hneď predstavovať dlhé a náročné tréningy každý deň. Zamerať by ste sa mali na kondičný tréning, silu a flexibilitu s balansom. Ak neviete, ako s cvičením napredovať, tak podľa tohto výskumu by ste mali napríklad pri rýchlej chôdzi navyšovať počet dní tejto aktivity do týždňa, jej trvanie alebo intenzitu. Pri silovom tréningu by ste mali navyšovať záťaž o približne 10 percent každý jeden až dva týždne. Je veľmi dôležité posúvať sa a nastavovať si vyššie ciele, pretože v opačnom prípade sa vaše telo nikam nedostane a bude stagnovať.

Výber vhodných strojov na cvičenie

Pre úplných začiatočníkov v domácom cvičení je vhodné začať pár týždňov s tréningom s vlastnou váhou, kým si telo zvykne na záťaž a vy začnete budovať kondíciu a silu. Neskôr je ideálnou voľbou na doma porozhliadnuť sa po domácich rotopedoch alebo bežiacich pásoch. Na nich sa môžete jednak rozcvičiť pred každým tréningom, zdvihnúť si tepovú frekvenciu a zahriať sa, ale na druhej strane si na nich môžete naordinovať aj poriadne náročný kardiovaskulárny tréning. Výhodná voľba dva v jednom!

Ak už máte čo-to odcvičené a chcete domov doplnkový stroj, na ktorom si môžete precvičiť celé telo, potom vyskúšajte veslovací trenažér, ktorý vám dá poriadne zabrať. Na veslovacom trenažéri posilňujete totižto ako vrchnú, tak aj spodnú časť tela, no zároveň cvičíte vo vyššej tepovej frekvencii, čím budujete kondíciu. Zaberáte tu pažami a chrbtom pri držaní vesla, pomáhate si nohami, ktoré sú neustále v pohybe.

Pri budovaní sily vám skôr či neskôr prestane stačiť vlastná váha a budete cítiť potrebu záťaž navyšovať. Na to slúžia posilňovacie veže, kde si môžete podľa potreby pridávať kotúče či zvyšovať závažie, podľa typu stroja. Pri posilňovacích vežiach vyberajte tie multifunkčné, ideálne aj s lavičkou, ktorá vám zásadne rozšíri možnosti rôznych cvikov na vrchnú časť tela.

No a na záver, čo sa týka zariadenia na balans a flexibilitu, tam vám stačí podložka na jógu, popruhy na priťahovanie menej flexibilných častí tela a prípadne balančná podložka ako bosu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok