Zomrel britský diplomat, ktorý stál pri zrode OSN. Mal 101 rokov

TA3 TASR
4.1.2021 07:28

Vo veku 101 rokov zomrel britský diplomat Brian Urquhart, ktorý stál pri zrode Organizácie Spojených národov a zohral významnú úlohu v mierotvornom úsilí tohto medzinárodného telesa.

Zomrel britský diplomat, ktorý stál pri zrode OSN. Mal 101 rokov
SITA/AP

Rozhodol o modrých prilbách

Urquhart sa narodil v roku 1919 v anglickom Bridporte, počas druhej svetovej vojny slúžil v britskej armáde i tajných službách, neskôr sa stal v poradí iba druhým činiteľom zamestnaným v OSN po vzniku tejto organizácie v roku 1945. Pôsobil ako hlavný radca prvých piatich generálnych tajomníkov OSN. Urquhart pracoval pre komisiu, ktorá v roku 1945 zriadila Sekretariát OSN, usporiadala prvé stretnutie Valného zhromaždenia v Londýne a zriadila stálu centrálu OSN v New Yorku.

Diplomat bol však najviac známy vďaka vytvoreniu a riadeniu mierotvorných misií OSN vo vojnových zónach na celom svete. Urquhart nazýval mierové sily "armádou bez nepriateľa" a rozhodol o tom, že ich príslušníci budú mať modré prilby na odlíšenie od bojovníkov. Vyhlásil, že mierové jednotky smú vstúpiť do vojnovej oblasti iba so širokou politickou podporou a s cieľom ukončiť vojnový stav či sprostredkovať rokovania.

Získali Nobelovu cenu mieru

Predtým, ako v roku 1986 odišiel do dôchodku, riadil 13 mierotvorných operácií, do mierových síl naverboval 10 000 vojakov z 23 krajín a z mierotvorného úsilia spravil jednu z najviditeľnejších a politicky najpopulárnejších funkcií OSN. Mierové sily OSN v roku 1988 získali Nobelovu cenu mieru.

Urquhart slúžil 12 rokov ako druhý najvyššie postavený činiteľ OSN; v roku 1974 nahradil amerického diplomata Ralpha Buncheho na poste námestníka generálneho tajomníka OSN pre politické záležitosti. Po skončení kariéry sa stal členom Fordovej nadácie, písal knihy a komentáre do časopisu The New York Review of Books. V roku 1987 vydal autobiografiu "A Life in Peace and War". Na konte má niekoľko publikácií o lídroch a operáciách OSN.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok