V Prahe protestovali pomocou pivových pohárov, vytvorili reťaz

TA3 TASR
3.1.2021 21:24

Ľudia v Prahe protestovali proti koronavírusovým opatreniam a žiadali zachovanie prevádzky reštaurácií. Zvolili nezvyčajnú podobu protestu - vytvorili reťaz z pollitrových pivových pohárov či iných sklenených nádob, ktoré obsahovali zapálené sviečky. Informoval o tom český portál Novinky.cz.

V Prahe protestovali pomocou pivových pohárov, vytvorili reťaz
facebook.com/chciplpes

Reťaz zo sviečok, nazvaná aj Cesta nádeje a dlhá kilometer, viedla od vládnej budovy až na Staromestské námestie v centre Prahy. Poháre boli umiestnené dva až tri metre od seba. "Sme tu, lebo sme naozaj zúfalí a cítime sa ako uviazaní na reťazi, fyzicky aj duševne," povedal organizátor Jiří Janeček.

Protest usporiadala iniciatíva Chcípl PES, ktorá stála aj za vzburou proti zatvoreniu reštaurácií na začiatku decembra. Majitelia podnikov vtedy nechali otvorené aj po zatváracej hodine o 20.00 h. Demonštranti žiadajú vládu, aby ukončila opatrenia proti koronavírusu. Chcú tiež zálohy pre prevádzkovateľov zatvorených podnikov v určitej výške. Sťažujú sa i na zlú komunikáciu vlády.

Na trase protestu bolo niekoľko stánkov, jeden sa nachádzal aj na Staromestskom námestí a bola v ňom výzva na otvorenie českej ekonomiky od 6. januára. Na námestí Klárov na pražskej Malej strane bola zasa rakva, ktorá symbolizovala pohreb gastrosektora a ľudia do nej zatĺkali klince. Zástupcovia iniciatívy majú názor, že štát na gastrosektor a na krachujúcich podnikateľov zabudol, napísal portál Novinky.cz.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok