Šefčovič: Svoju suverenitu v prípade vzniku federácie nestratíme

SITA
23.9.2012 12:33

Ak by sa z Európskej únie stala federácia národných štátov, ako to navrhuje šéf Európskej komisie (EK) José Manuel Barroso, žiadna strata suverenity podľa podpredsedu EK Maroša Šefčoviča nehrozí. "Nemyslím si, že sa treba obávať straty suverenity, pretože nikto ju nestráca. Ona sa bude akurát realizovať spoločne, spoločným úsilím a každý z nej niečo získa," tvrdí.

Šefčovič: Svoju suverenitu v prípade vzniku federácie nestratíme
SITA

Šefčovič si myslí, že pre menšie a stredné krajiny je lepšie, keď sa potenciál členských štátov EÚ využíva spoločne. "Krajiny spolu majú oveľa väčšiu váhu, ako keby sme ich postavili len vedľa seba," dodal. Zopakoval tiež stanovisko Komisie, podľa ktorého cieľom nie je budovanie superštátu. "Preferujeme koncept federácie národných štátov," zdôraznil.

Za príspevok do diskusie o budúcej federácii považuje podpredseda EK aj iniciatívu nemeckého ministra zahraničných vecí Guida Westerwelleho, ktorý spolu so šéfmi diplomacií najľudnatejších krajín Európskej únie vyzvali na ďalšiu centralizáciu dvadsaťsedemčlenného bloku. V dokumente, ktorý vypracovali ministri zahraničných vecí 11 členov EÚ na rokovaniach v poľskej Varšave, sa okrem iného spomína zavedenie priamej voľby "europrezidenta" alebo vytvorenie spoločnej európskej armády. "Ja si myslím, že tá diskusia a ten dokument, ktorý vypracovali ministri zahraničných vecí z týchto krajín, je určite veľmi dobrým vstupom do diskusie, ktorá o tejto téme prebieha a zároveň je to jeden z názorov a veľmi dobre zapadá do toho kontextu, ktorý vytvoril aj predseda EK vo svojom vystúpení o stave EÚ," poznamenal Šefčovič.

Slovensko na rokovania podľa jeho slov nepozvali, pretože v čase formovania Westerwelleho skupiny bolo u nás pred voľbami. "Keď sa nová vláda sformovala, táto skupina už jestvovala," vysvetlil. Šefčovič je však presvedčený, že Slovensko, ktoré si plní svoje záväzky a rešpektuje dohody, určite v jadre EÚ bude.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok