Macron vystúpil s prejavom: Británia ostane priateľom Francúzska

TA3 TASR
31.12.2020 23:39

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo svojom štvrtkovom novoročnom príhovore vyhlásil, že Británia ostane "priateľom a spojencom" Francúzska aj po definitívnom odchode z Európskej únie.

Macron vystúpil s prejavom: Británia ostane priateľom Francúzska
SITA/AP

"Dnes večer vôbec prvýkrát opustí EÚ jej členská krajina - Spojené kráľovstvo," povedal Macron. Proeurópsky orientovaný prezident zopakoval, že rozhodnutie Británie odísť z EÚ bolo podľa neho výsledkom "mnohých klamstiev a falošných sľubov". Podmienky pre brexit však podľa neho pripravila aj "malátnosť" vo fungovaní EÚ. Zároveň zdôraznil, že "osudom Francúzska je ostať v Európe".

Macronove vyjadrenia zazneli niekoľko hodín pred skončením 11-mesačného prechodného obdobia po brexite. Veľká Británia totiž k 31. decembru 2020 opúšťa vnútorný trh EÚ a colnú úniu. Macron sa ale snažil ubezpečiť Francúzov, že to nebude mať nepriaznivý vplyv na ekonomiku. Uviedol, že úspech pobrexitovej obchodnej dohody vyrokovanej s Londýnom bude spočívať v "obrane francúzskych záujmov, priemyslu, francúzskych rybárov a európskej jednoty".

V rámci novoročného príhovoru sa francúzsky prezident venoval aj pandémii koronavírusu SARS-CoV-2 a vakcínam proti chorobe COVID-19, ktorú spôsobuje. Macron v tejto súvislosti vyzval na zamedzenie "neospravedlniteľným zdržaniam" v úsilí o preočkovanie francúzskej populácie. Francúzska vláda totiž tento týždeň čelila kritike za pomalý postup v očkovaní ľudí proti ochoreniu COVID-19 v porovnaní s inými krajinami EÚ. Francúzsky prezident okrem iného dodal, že nenechá "nikoho zahrávať sa s bezpečnosťou očkovania".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok