Čína posilní ekonomické vzťahy s Afganistanom

TA3
23.9.2012 12:20

Čína podpísala s Afganistanom dohody o bezpečnostnej a ekonomickej spolupráci. Analytici v tom vidia zámer Pekingu posilniť vplyv Číny v Afganistane po odchode väčšiny západných vojenských jednotiek z krajiny, ktorý sa uskutoční v roku 2014.

Čína posilní ekonomické vzťahy s Afganistanom
SITA

Člen politbyra Komunistickej strany Číny a šéf bezpečnosti Čou Jung-kchang pricestoval do Kábulu v sobotu (22. 9.) na neohlásenú návštevu a rokoval s prezidentom Hamídom Karzaiom.

Predstavitelia oboch krajín potom podpísali dohody o bezpečnostnej a ekonomickej spolupráci. Čou vo vyhlásení uviedol, že je v záujme oboch štátov posilniť strategickú spoluprácu, ktorá by mala prispievať k upevňovaniu mieru v regióne, k jeho stabilite a rozvoju. Čína, ktorá nemá dostatočné zdroje nerastných surovín, chce investovať do ťažby afganských surovín. Ich ložiská odhaduje americký Pentagón na viac ako jeden bilión USD (770 miliárd eur).

Čínsky štátny podnik China Metallurgical Group (MCC) podniká v medenej bani Aynak vo východoafganskej provincii Logar. Kontrakt na sprístupnenie ložiska podpísali partneri v roku 2008. Projekt asi za 3 miliardy USD sa mal pôvodne uviesť do prevádzky v roku 2013. Avšak nielen raketový útok militantov, ale aj objavené veľké a významné archeologické nálezisko oddiali ťažbu rudy.

Podľa čínskej agentúry Sinchua Čou povedal prezidentovi Karzaiovi, že Čína bude plne rešpektovať právo Afgancov zvoliť si vlastnú cestu rozvoja a bude sa aktívne podieľať na obnove Afganistanu. Karzai uviedol, že bezpečnosť v regióne „závisí od vzťahov medzi Afganistanom a jeho susedmi“. Medzi nimi je aj Čína, ktorá má s Afganistanom krátku hranicu. Prezidentov hovorca Aimal Faizi dodal, že obe krajiny súhlasia s rozvojom vzájomných vzťahov, ktoré boli doteraz slabé.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok