Španielska vláda stále váha so žiadosťou o pomoc od EMS

TA3
23.9.2012 10:59

Člen výkonného výboru Európskej centrálnej banky (ECB) Jörg Asmussen vyzval Španielsko, aby nepoľavilo v reformnom úsilí. Španielsko už síce doteraz urobilo veľa reformných krokov, ale krajina má pred sebou ešte veľa práce.

Španielska vláda stále váha so žiadosťou o pomoc od EMS

Asmussen to povedal pre sobotňajšie (22. 9.) vydanie holandského periodika NRC Handelsblad. Ocenil najmä zmeny na trhu práce. Vláda v Madride však musí ozdraviť aj bankový sektor a zabezpečiť financovanie regiónov tak, aby nezvyšovali verejný dlh krajiny.

Asmussen odmietol kritiku, že ECB vo svojom programe na nákup štátnych dlhopisov zadlžených krajín položila latku veľmi vysoko. Bankár povedal, že vlády nesmú poľaviť v reformnom úsilí dovtedy, kým úročenie dlhopisov ich krajín neklesne. Na ťahu je teraz španielska vláda.

Madrid však zatiaľ nerozhodol, či využije nový program na nákup štátnych dlhopisov. Predpokladom je, aby Španielsko podalo eurovalu, Európskemu mechanizmu pre stabilitu (EMS), žiadosť o pomoc v núdzi. Tá sa ale bude spájať s plnením náročných podmienok. Španielsky minister hospodárstva Luis de Guindos však v sobotu vyhlásil, že "vláda bude robiť, čo bude musieť, ale nič nechce prepáliť".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok