WHO hovorí o novej výzve. Treba zabezpečiť vakcíny pre všetkých

TA3 TASR
30.12.2020 19:12

Rok potom, ako v Číne potvrdili prvé prípady nákazy koronavírusom, vystúpil so svojim prejavom generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie. Hovoril, že svet má pred sebou novú výzvu, a to zabezpečiť vakcíny pre všetky krajiny bez výnimky.

Šéf Svetovej zdravotníckej organizácie Tedros Ghebreyesus vyzval v stredu medzinárodné spoločenstvo na spravodlivú distribúciu vakcín proti novému koronavírusu. Vo videoprejave zároveň apeloval na vlády jednotlivých krajín, aby aktívne vyvracali konšpiračné teórie spojené s očkovacou kampaňou.

Podľa generálneho riaditeľa WHO sa musia vakcíny dostať aj do rozvojových krajín, a to prostredníctvom programu COVAX, ktorého cieľom je zaistiť prístup k budúcej očkovacej látke proti chorobe COVID-19 aj chudobnejším krajinám. Zároveň však pripomenul, že na tento účel stále chýbajú asi štyri miliardy dolárov (zhruba 3,2 miliardy eur). Dofinancovanie programu označil za veľkú výzvu do nového roka.

"Vakcíny predstavujú nádej na zastavenie pandémie. Ale aby sme ochránili svet, musíme zaručiť, že všetci ľudia, ktorí sú vystavení riziku - nielen v krajinách, ktoré si môžu vakcínu (finančne) dovoliť -, budú imúnni,"vyjadril sa Tedros.

Vedenie COVAX sa 18. decembra vyjadrilo, že už uzavrelo dohody o dodávkach približne dvoch miliárd dávok vakcíny. Všetkých 190 štátov, zapojených do programu COVAX, má mať prístup k vakcíne v prvej polovici roka 2021. Vo štvrtok 31. decembra uplynie rok, odkedy Čína oficiálne priznala šírenie koronavírusovej nákazy v meste Wu-chan v strenej časti krajiny. Odborníci medzinárodnej misie pod vedením WHO plánujú vycestovať prvý januárový týždeň do Číny, kde majú skúmať pôvod koronavírusu SARS-CoV-2. Od začiatku pandémie sa vo svete nakazilo už viac ako 82 miliónov ľudí. Ochorenie COVID-19, ktoré koronavírus spôsobuje, si doteraz vyžiadalo takmer 1,8 milióna obetí.

Od začiatku pandémie sa vo svete nakazilo už viac ako 82 miliónov ľudí. Ochorenie COVID-19, ktoré koronavírus spôsobuje, si doteraz vyžiadalo takmer 1,8 milióna obetí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok