USA budujú tajné základne v Jemene a v Somálsku

TA3, TASR
21.9.2011 13:00

Spojené štáty údajne budujú v severnej Afrike a na Arabskom polostrove tajné základne bezpilotných lietadiel, aby mohli útočiť na spojencov al-Káidy v Somálsku a v Jemene.

USA budujú tajné základne v Jemene a v Somálsku

Informovala dnes o tom tlačová agentúra DPA, s odvolaním sa na denník Washington Post. Jedna základňa sa stavia v Etiópii, ktorá je spojencom USA v boji proti militantnej skupine aš-Šabáb, ovládajúcej väčšinu Somálska.

Spojené štáty tiež budujú tajnú základňu "niekde na Arabskom polostrove", aby mohli bezpilotné lietadlá útočiť v Jemene, uviedol Washington Post.

Tieto kroky americkej administratívy zvyšujú využívanie lietadiel bez posádky, ktoré sú už nasadené pri útokoch v Afganistane, Pakistane, Iraku, Líbyi, Somálsku a Jemene.

Podľa informácií, zverejnených na webovej stránke WikiLeaks, sa však na misie v Somálsku využívajú aj bezpilotné lietadlá zo základne na Seychelských ostrovoch, vzdialených od africkej krajiny 1300 kilometrov.

Z diplomatických depeší vyplynulo, že americká diplomacia a prezident Seychelskej republiky James Michel sa v septembri 2009 dohodli na princípoch budúceho možného použitia bezpilotných lietadiel, vybavených zbraňovými systémami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok