Prehľad opatrení pre lyžovačky na Slovensku

CK Satur a Roberta Gregorová
29.12.2020 18:55

Tohtoročná lyžiarska sezóna síce nie je taká, na akú sme boli zvyknutí, aj napriek pandémii koronavírusu sa však lyžovať na Slovensku dá. Pozrite si prehľad toho najdôležitejšieho, čo je dobré vedieť.

Prehľad opatrení pre lyžovačky na Slovensku
CK Satur

Lyžovačky na Slovensku sú povolené aj počas celoštátneho zákazu vychádzania, ktorý je v platnosti od 18.12.2020 do 10.1.2021. Platia však sprísnené preventívne opatrenia proti šíreniu ochorenia COVID-19.  Do lyžiarskych stredísk a tiež do hotelov, môžu vstúpiť len osoby s negatívnym PCR alebo antigénovým testom, nie starším ako 72 hodín. Negatívny test je povinný pre všetkých starších ako 10 rokov.  Na testovanie je možné využiť odberné miesta v mieste bydliska ešte pred odchodom na pobyt alebo odberné miesta v okresoch, kde sa hotel nachádza. Zoznam antigénových testovacích miest nájdete TU. V prípade týždňovej lyžovačky je povinné sa po 3 dňoch dať znova pretestovať. Gastro prevádzky aj hotely sú otvorené, vo vnútorných priestoroch je ale zakázaná konzumácia jedál a nápojov. Obchody sú nateraz zatvorené, s výnimkou obchodov s potravinami, drogérie a lekární. Zalyžovať si tak Slováci môžu aj počas Silvestra. Vybrané hotely ešte hlásia voľné kapacity.

fis-1_0a140371-6c33-91b4.jpg

Aké opatrenia treba dodržiavať na svahoch?

- Povinnosť nosiť rúško platí pre všetkých lyžiarov v celom areáli lyžiarskeho strediska aj na vleku alebo lanovke.

- Pre zamestnancov stredísk takisto platí povinnosť nosiť rúška alebo iné vhodné zakrytie tváre a zabezpečiť dezinfekčné prostriedky na všetkých obslužných miestach.

- Kapacita kabínkových lanoviek je obmedzená na jednu osobu, členovia jednej domácnosti môžu využiť jednu kabínu.

- Kapacita na sedačkových lanovkách nie je obmedzená, ale zatváranie bublín nie je možné.

- Na nástupných miestach na vlek alebo lanovku sú vo väčšine stredísk vytvorené koridory, v ktorých treba dodržiavať predpísané 2metrové odstupy.

grand-praha-7_c0a80501-6c8e-d869.jpg

Zoznam otvorených slovenských lyžiarskych stredísk si môžete pozrieť TU.

Ako sa lyžuje v Európe?

Európske krajiny sa k otázke zimnej lyžiarskej sezóny postavili rôzne. Lyžiarske strediská sú otvorené vo Švajčiarsku,  pre vstup do krajiny však platia prísne podmienky a každý občan inej krajiny musí získať špeciálny certifikát na pobyt. Po návrate zo Švajčiarska na Slovensko platí aktuálne povinnosť nastúpiť 10-dňovú karanténu. V Rakúsku boli strediská zatvorené  do Štedrého dňa a aj po tomto dátume sa môžu lyžovať len miestni. V Česku boli lyžiarske strediská otvorené len pár dní, od 27.12.2020 ich ale po prechode krajiny do prísnejšieho protiepidemického stupňa opäť zatvorili. Opatrenie by malo platiť minimálne do 10.1. 2021. V Taliansku, Francúzsku aj Nemecku sú lyžiarske strediská zatvorené až do polovice januára.

TIPY, AKTUALITY A ZAUJÍMAVOSTI O CESTOVANÍ VÁM PRINÁŠA CK SATUR

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok